Καλησπέρα σας, ελπίζω να είστε καλά.

Έχετε σκεφτεί ότι θα έρθει μια μέρα που όλο αυτό που ζούμε με τον κορωνοϊό θα είναι πίσω μας; Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι κάτι καλύτερο θα ακολουθήσει.

Κάθε φορά που πάμε πίσω σε μια δύσκολη εποχή που βιώσαμε, μαθαίνουμε πράγματα και, προσέξτε, αισθανόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι, έτσι δεν είναι; Αυτό ισχύει τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ισχύει ακόμα και για ολόκληρα έθνη.

Το καλό με όλων των ειδών τις κρίσεις – ιδιαίτερα τις οικονομικές – είναι ότι κάποιοι θα μάθουμε πολλά πράγματα. Όπως το να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας για να μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα.

Προφανώς και θα υπάρξουν συνέπειες για όλους μας από αυτά τα «μαθήματα». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Φωτό: Γιώργος Μασχαλίδης

Αν αισθάνεστε κι εσείς το ίδιο όπως εγώ, μπορεί αυτή τη στιγμή να έχετε βάλει τα οικονομικά σας σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είναι καλό. Σηματοδοτεί την επιστροφή μας στις βασικές αρχές.

Οι βασικές αρχές αποτελούν την απαραίτητη συνιστώσα για την οικοδόμηση ενός ισχυρού μέλλοντος.

Το σημαντικό είναι πως όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι αυτή η ύφεση θα κρατήσει περισσότερο από τρείς με έξι μήνες. Έχουν καταλάβει ότι αυτό δεν είναι απλά ρητορική των «απαισιόδοξων». Με τόσους ανθρώπους να είναι «κολλημένοι» στο σπίτι, με πολλούς να απολύονται, να καταστρέφονται τα σχέδιά τους ή να γκρεμίζεται το εισόδημά τους, έχει προκύψει μια βαθιά ύφεση για όλους.

Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί μια συγκλονιστική αποκάλυψη, και ταυτόχρονα ένα τεράστιο βοήθημα, για τη διαχείριση των οικονομικών μας.

Η ερώτηση πλέον που πρέπει να απασχολεί κάθε νοήμονα άνθρωπο είναι:

Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερα όσο τα πράγματα είναι δύσκολα;

Πρώτα από όλα εξετάζουμε με καθαρό μάτι τους παράγοντες που έχουν περιορίσει τις ταμειακές μας ροές. Ο κόσμος φοβάται για το αύριο, δεν αποφασίζει να ξοδέψει αν δεν είναι σίγουρος για την αγορά του, δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα από όση έδινε στο παρελθόν.

Επίσης, κάτι πολύ καλό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αξιολογήσουμε τα χρέη μας και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις υπερβολικές δαπάνες σε οτιδήποτε δεν βελτιώνει το μέλλον μας. Υπεύθυνες για τις υπερβολικές δαπάνες του Έλληνα είναι συνήθως οι προσωπικές καταναλωτικές του συνήθειες. Πολλοί ανάμεσά μας δαπανούν περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο στη διασκέδαση με αποτέλεσμα να στερεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανάπτυξη των ταμειακών τους ροών.

Κατά μία έννοια, τα μέτρα προστασίας ενάντια στον ιό που μας αναγκάζουν να μένουμε σπίτι έχουν δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αισθανθούν πώς μπορεί να είναι η συνταξιοδότηση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν ιδέες όσον αφορά την απασχόληση. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό, πιστεύω πως θα ανοίξει το δρόμο για πιο υπεύθυνες αποφάσεις από όλους μας.

Αν βαρεθήκαμε τώρα κλεισμένοι στο σπίτι, θα βαρεθούμε ακόμα περισσότερο όταν συνταξιοδοτηθούμε. Δεν είναι απαραίτητο όμως η συνταξιοδότηση να μοιάζει κάπως έτσι. Τώρα που το ζήσαμε και είδαμε πόσο πολύ επιβαρύνεται η ψυχολογία και η υγεία των συνταξιούχων πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Υπάρχουν βέβαια και πολλοί από όσους καθόμαστε στο σπίτι που εξακολουθούν να δουλεύουν, έχουν απλώς μεταφέρει το γραφείο τους. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα μετατρέψει σε πολλές περιπτώσεις τις εργασιακές σχέσεις και τις ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον.

Ήδη στην Αμερική το Outschool.com αναζητά 5.000 άτομα για να διδάξουν ηλεκτρονικά μαθήματα προσφέροντας κατά μέσο όρο 40$ την ώρα στον κάθε εκπαιδευτή. Στη Νέα Υόρκη αναζητούν συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατά του COVID-19. Για τους συνταξιούχους, αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς τους επιτρέπει μια πιο ομαλή μετάβαση στη συνταξιοδότηση, σε μια εποχή μάλιστα που πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν η σύνταξη θα είναι αρκετή.

Μέσα σε αυτή λοιπόν την κρίση, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, οι προοπτικές που διακρίνονται στο βάθος του ορίζοντα είναι ελπιδοφόρες για όσους από εμάς είναι ιδιοκτήτες επιχείρησης ή έχουν επιχειρηματικά σχέδια για το μέλλον. Δεν μοιάζουν να είναι, αλλά είναι. Το μυστικό είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο για να οικοδομήσουμε μια αποτελεσματική πελατειακή βάση.

Καταρχάς θα πρέπει να μάθουμε να φερόμαστε πιο έξυπνα και να κρατάμε πάντα μεγαλύτερα αποθεματικά για έκτακτη ανάγκη, όπως είναι η περίοδος ύφεσης που διανύουμε.

Επίσης, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο που έχουμε οργανώσει την επιχείρησή μας και να διαφοροποιήσουμε το χαρτοφυλάκιο πελατών μας.

Πέρα όμως από τα εσωτερικά οικονομικά και τις τακτικές μάρκετινγκ μιας επιχείρησης, η εργασία από το σπίτι και η μεγαλύτερη εξάρτηση από το διαδίκτυο θα αποκαλύψουν επιτυχημένες στρατηγικές που θα μας ακολουθήσουν και μετά την αντιμετώπιση του ιού.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει το Masterclass έχουν μάθει πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα σύγχρονα εργαλεία υπέρ τους. Για παράδειγμα, εμείς στην Albumake, εδώ και 4 χρόνια, έχουμε καθιερώσει την γραπτή επικοινωνία μέσω chat στο 90% των εργασιών μας. Ακόμη και δίπλα-δίπλα να δουλεύουν 2 άνθρωποι θα επικοινωνήσουν στο chat. Σας διαβεβαιώνω ότι και τώρα που χρειάστηκε να δουλέψουμε από το σπίτι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στη συνεννόηση και στον τρόπο λειτουργίας μας.

Αυτό που βιώνουμε είναι μια «αναγκαστική αλλαγή» και σίγουρα θα βοηθούσε όλους να γνωρίζουν αυτά που εξηγώ στο Masterclass: πώς πρέπει να λειτουργεί η επικοινωνία, ποια λάθη πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και τι πρέπει ή δεν πρέπει να γράφουμε.

Υπάρχει ένας κώδικας επικοινωνίας που, όταν τον εξηγήσεις σωστά και τον κατανοήσουν οι εργαζόμενοι, βλέπεις την επιχείρησή σου να μεταμορφώνεται.

Στο μέλλον, λοιπόν, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι σε θέση να κάνουν πράγματα από το σπίτι, μέσω τηλεδιάσκεψης και θα καταλάβουν ότι πολλές φορές η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να λειτουργήσει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις μπορεί να χρειάζονται πλέον μικρότερο χώρο για να στεγαστούν. Σημαίνει επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν πλέον την ευχέρεια να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες πόλεις, κάτι που μέχρι σήμερα δεν τους περνούσε καν από το μυαλό.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που χρειάστηκε στην Albumake να δουλέψουμε εξ αποστάσεως. Ήταν το 2013, όταν η Γεωργία στη γραμματειακή υποστήριξη μου ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να μετακομίσει στην επαρχία. Με τη VOIP τεχνολογία, τα chat και τα e-mail καταφέραμε να λειτουργήσουμε τέλεια και, το κυριότερο, αποκτήσαμε την απαραίτητη τεχνογνωσία για το πώς μπορεί να απλωθεί αυτή η φιλοσοφία σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο ανθρώπων.

Αν παρατηρήσετε γύρω σας, θα δείτε ότι πουθενά δεν είναι περισσότερο εμφανής αυτή η «αναγκαστική αλλαγή» από ό, τι στη βιομηχανία εστιατορίων. «Κάνουν συνεχώς καινοτομίες για να παραμείνουν ανοιχτοί», λέει ο Reiner. «Πολλά εστιατόρια μπορεί να θεωρούν ότι η παράδοση στο σπίτι είναι η καλύτερη επιχειρηματική επιλογή. Έχει συνήθως μικρότερη επιβάρυνση καθώς μπορεί να χρειάζεται μικρότερος χώρος και λιγότερα άτομα. Πολλές επιχειρήσεις όμως θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε αυτούς τους μεταβαλλόμενους χρόνους.»

Στην Αμερική, ακόμη και η νομική βιομηχανία ανακάλυψε την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και χάρη στις κρατικές ρυθμιστικές αρχές αναγνώρισε τον επείγοντα χαρακτήρα των πραγμάτων. «Μια απροσδόκητη εξέλιξη, προερχόμενη από τον COVID-19, είναι ότι ψηφίζεται νομοθεσία που επιτρέπει στους ανθρώπους να συμβολαιογραφούν ψηφιακά σε όλο και περισσότερες πολιτείες, επιτρέποντας μια πλήρη ψηφιακή βούληση», λέει ο Πάτρικ Χικς, επικεφαλής νομικού τμήματος του Trust and Will στο Σαν Ντιέγκο. «Αυτό επιτρέπει περισσότερη προσβασιμότητα σε άτομα που θέλουν να σχεδιάσουν το μέλλον τους στο διαδίκτυο.»

Ας αφήσουμε όμως το νομικό κομμάτι και ας πάμε να δούμε όσους έχουμε βιοτεχνικές ή μεταποιητικές μονάδες. Τώρα έφτασε η ώρα να αναγνωρίσουμε τα πλεονεκτήματα της just in time παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή η μορφή διαχείρισης της παραγωγής έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και, σε ορισμένα περιβάλλοντα, αποδεικνύεται η πιο αποτελεσματική πολιτική. Το κυριότερο μειονέκτημά της είναι ότι απαιτείται από ένα ευρύ δίκτυο προμηθευτών να αυξήσουν την εμπιστοσύνη και να λειτουργήσουν όπως απαιτεί αυτή η πολιτική. Ενώ, ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι ο περιορισμός της αποθήκης, που αυτομάτως σημαίνει ανάγκη μικρότερου χώρου και άρα λιγότερο χρέος και μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα.

Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μάθει ένα πολύτιμο μάθημα σχετικά με τη μεταφορά της βιομηχανίας σε χώρες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εχθροί στο μέλλον, όπως η Κίνα, και προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν έδαφος προκειμένου να κατασκευάζουν πλέον τα προϊόντα τους εντός των τειχών, ώστε να εμποδίσουν τις ροές χρημάτων προς τρίτους.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία για αύξηση της απασχόλησης, κάτι που είναι απαραίτητο μιας και η ανεργία σίγουρα θα εκτοξευθεί στο επόμενο διάστημα. Σε περιόδους ύφεσης αυτή είναι ίσως μία από τις καλύτερες θεραπείες.

Ποιος θα είναι τώρα ο αντίκτυπος του COVID-19 για τους επιχειρηματίες;

Σίγουρα θα μας δώσει το καλύτερο μάθημα.

Το ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τη νοοτροπία και την επαγγελματική συμπεριφορά μας λόγω της παρούσας κατάστασης, θα οδηγήσει σε έναν νέο, πρωτόγνωρο τρόπο εμπορικών συναλλαγών.

Και δεν είναι μόνο ότι αναγκαστικά θα δημιουργήσουμε καινοτόμες λύσεις που θα φέρνουν σταθερά κέρδη, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα αυτό να αποτελέσει έμπνευση για μια νέα γενιά που θα μάθει να λειτουργεί στη σφαίρα της ανταλλαγής σε αφθονία.

Ας το εξηγήσουμε λίγο αυτό: ανταλλαγή σε αφθονία σημαίνει δίνω περισσότερα από όσα λαμβάνω. Δηλαδή έχουμε αύξηση ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων. Στην Albumake, χρόνια τώρα, προσπαθούμε να παραδίδουμε παραπάνω από όσα λάβαμε και αυτό είναι που μας βοήθησε να φτάσουμε πολύ γρήγορα στην κορυφή του κλάδου μας και να απασχολούμε 30 εργαζομένους.

Οι εταιρίες που θα κάνουν τα σωστά βήματα τώρα, θα μπορέσουν να βγουν από την κρίση και να ανακάμψουν διευρύνοντας τις ευκαιρίες με σκοπό να μπορέσουν να επιταχύνουν μετά την παρέλευση της δύσκολης αυτής περιόδου.

Ένα άλλο καλό που βλέπουμε αυτή την εποχή είναι ότι μοιάζει σαν αυτή η εξαναγκαστική απομόνωση να έχει κάνει τους ανθρώπους να νοιάζονται περισσότερο για τους γείτονές τους. Βλέπουμε δηλαδή τους ανθρώπους να κοιτούν πέρα από τις επιθυμίες τους. Αυτό είναι και το πιο ελπιδοφόρο που φέρνει μαζί της αυτή η κρίση: ότι οι άνθρωποι επιτέλους θα κατανοήσουν πως ανήκουν σε μια κοινότητα και δεν θα νοιάζονται μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα για εμάς:

  1. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε θα δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις ανάγκες μας, κάτι που αυτομάτως μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας.
  2. Εμείς με τη σειρά μας, θα δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις ανάγκες των άλλων, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες να βελτιώσουμε την καριέρα, την επιχείρηση και τη ζωή μας.

Μην απελπίζεστε με τους καταθλιπτικούς τίτλους του σήμερα. Εμείς οι Έλληνες ήμασταν εδώ πριν και θα είμαστε εδώ και μετά.

Και, όπως λέει ο Ηρόδοτος, ο Φοίνιξ – μυθικό, ιερό πουλί της αρχαιότητας – αναγεννιέται πάντα από τις στάχτες του και καταφέρνει να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα, ακόμα και αδιανόητα ύψη.

Η προσαρμογή είναι μία από τις σημαντικότερες ικανότητες του ανθρώπινου είδους που του έδωσαν τη δυνατότητα να κυριαρχήσει.

Γι’ αυτό, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, σκεφτόμαστε και χρησιμοποιούμε αυτά τα «μαθήματα» για να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε.

Αυτό από μόνο του είναι καλό. Είναι, ίσως, αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.

 

Κατέβασε δωρεάν μόνο με το email σου το PDF Restart “ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ”

ΧΡΗΜΑΤΑ - ΑΦΘΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ €