Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία… Συμφωνείς;

Στο βιβλίο Αφθονία, η ιστορία ξεκινάει έξω από ένα πολυτελές εστιατόριο της Κηφισιάς με δύο οδοκαθαριστές – ήρωες της καθημερινότητας – που την ώρα της δουλειάς πειράζονται έντονα, διασκεδάζουν αφάνταστα και γελούν μέχρι δακρύων.

Και ενώ εγώ νόμιζα ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα στο εστιατόριο με ανθρώπους να ξοδεύουν χρήματα στη διασκέδαση τους, η ευτυχία βρισκόταν και έξω.

Το συμπέρασμα είναι πως δεν είναι τα πολλά λεφτά που μας κάνουν ευτυχισμένους αλλά η δουλειά.

Κάτι τέτοια παραδείγματα είναι που μας πείθουν ότι το βασικό είναι να έχουμε δουλειά. Τώρα, αν τα χρήματα δεν μας φτάνουν δεν πειράζει, έτσι και αλλιώς έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.

Αυτή είναι η αντίληψη της μεσαίας τάξης. Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι γύρω μας. Ακόμα και οι ψυχολόγοι μας συμβουλεύουν να μην επιζητούμε περισσότερα χρήματα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν φέρνουν την ευτυχία. Μήπως όμως και αυτοί ανήκουν στην μεσσαία τάξη; Και το λέω αυτό γιατί αν ρωτήσεις ένα πραγματικά φτωχό η ένα πραγματικά πλούσιο αποκλείετε να σου πουν ότι τα χρήματα αποτρέπουν την ευτυχία. Η διαφορά της μεσαία τάξης είναι ότι ούτε το όνειρο του πλούσιου μπορεί να αντιληφθεί, ούτε και στη θέση του φτωχού μπορεί να μπει. “Χορταίνουμε” εύκολα!

Είμαστε προγραμματισμένοι λάθος, έχουμε λάθος πληροφορίες. Τα λεφτά μπορούν να μας βοηθήσουν να πλησιάσουμε την ευτυχία. Αν έχεις ένα πρόβλημα το οποίο λύνεται με τα χρήματα, τότε δεν έχεις πρόβλημα.

Ξέρεις κάποιο πρόβλημα που δεν λύνεται με τα χρήματα; Ακόμη και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της υγείας, μπορεί να λυθεί σε μεγάλο ποσοστό, εφόσον υπάρχουν τα χρήματα.

Έχω δει εκατοντάδες ανθρώπους που είτε δεν μπορούν να απολαύσουν τα χρήματά τους ή τα χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο. Επίσης έχω δει πολλούς που, ενώ έχουν πολλά προβλήματα, δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για να τα λύσουν. Πολλές φορές σκέφτομαι τα 25 χρόνια καριέρας μου, ανατρέχω στα λάθη της προηγούμενης 10ετίας και παρατηρώ ότι πολλοί άνθρωποι – όπως κι εγώ παλαιότερα – δεν χρησιμοποιούμε τα χρήματα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου, τα προβλήματα να μεγαλώνουν και στο τέλος να μην επαρκούν τα χρήματά μας για να τα λύσουμε. Είμαστε σαν τα χαμστεράκια που, κλεισμένα καθώς είναι στο κλουβί τους, τρέχουν αενάως μέσα σε έναν κύλινδρο… χωρίς προορισμό.

Κι ενώ αυτό συμβαίνει παντού γύρω μας, δεν συμβαίνει στους επιτυχημένους γιατί σκέφτονται διαφορετικά και καταλαβαίνουν πράγματα που ο μέσος άνθρωπος δεν καταλαβαίνει.

Ας δούμε 3 από τα πιο σημαντικά:

Εστιάζουν στην μεγάλη εικόνα

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ξέρουν πως πολλές φορές ο χρόνος είναι πιο σημαντικός από το χρήμα. Προτιμούν να προσλάβουν ανθρώπους ακόμη και για να κάνουν απλά πράγματα προκειμένου να κερδίσουν χρόνο: προσλαμβάνουν οικιακή βοηθό για τις δουλειές του σπιτιού, φωνάζουν ηλεκτρολόγο για μια απλή ηλεκτρολογική βλάβη, ενώ επιλέγουν να ψωνίσουν κάτι από το πιο κοντινό τους κατάστημα, ακόμη κι αν είναι λίγο πιο ακριβό. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν σε αυτή την απόφαση. Ένα μεγάλο ποσοστό ανάμεσά μας τυφλώνεται από φθόνο, επικρίνει και κοροϊδεύει επιλογές πλουσίων. Βλέπουμε Porche στο δρόμο και η πρώτη σκέφη είναι: “Έλα, με τον νεόπλουτο! Εισοδηματίας θα είναι, έτοιμα τα βρήκε από τον μπαμπά!” και κάπως έτσι οδηγούμαστε σε τύφλωση. Λάθος προγραμματισμός, λάθος πληροφορία!

Κάποιοι ανάμεσά μας γεννιούνται τυχεροί, άλλοι εργάζονται πολύ σκληρά, άλλοι πάλι κάνουν μεγάλη επαγγελματική «κοιλιά», ενώ άλλοι αποταμιεύουν προσωρινά μέχρι να μπορέσουν να επενδύσουν, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο από χρήμα. Στο παρακάτω γράφημα αποδυκνείω γιατί η μεσσαία τάξη με μαθηματική ακρίβεια αποτυγχάνει σε βάθος χρόνου.Και το αποδυκνειώ διότι ενώ τα εισοδήματα δεν αυξάνονται , αυξάνονται αναμφισβήτητα οι ανάγκες μας όσο μεγαλώνουμε.

Εκεί θα μείνουμε στην μεσαία τάξη; Αυτο είναι ρίσκο.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο πιο σημαντικό είναι να έχεις περισσότερο χρόνο από χρήμα έτσι ώστε να εξαλείψεις αυτή την πιθανότητα;

Η αλήθεια είναι πως συνήθως συμβαίνει το αντίθετο:

Αν τελικά περισσεύουν έστω και λίγα χρήματα, κάθονται στην τράπεζα ή τον κουμπαρά κι εσύ εργάζεσαι σκληρά. Ενώ θα έπρεπε εκείνα να εργάζονται κι εσύ να απολαμβάνεις. Αυτό λοιπόν που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους – ανεξάρτητα από τον τρόπο που τα κατάφεραν – είναι ένα: προσέχουν τον χρόνο τους και δεν διστάζουν να αγοράσουν χρόνο από άλλους. Επιλέγουν να ανταλλάσσουν και να επενδύουν τα χρήματα που αποταμιεύουν προσωρινά.

Πιθανόν να σκέφτεσαι πως καλό είναι να έχεις και μια καβάτζα για ένα πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως προκύψει. Έχεις δίκιο, όλοι είμαστε ευάλωτοι σε θέματα υγείας. Προτίμησε μια ιδιωτική ασφάλεια νοσοκομειακής κάλυψης ούτως ώστε να μπορέσεις να απελευθερώσεις κάποια από τα κεφάλαια σου. όχι, δεν είμαι ασφαλιστής, αλλά είναι ένα από τα εργαλεία που οφείλεις να χρησιμοποιήσεις αν θέλεις να έρθεις σε πλεονεκτική θέση.

Ακραίο παράδειγμα αλλά είναι αλήθεια για να δεις το contrast σκέψης: η πρώτη θέση στο αεροπλάνο, ναι μεν είναι πιο ακριβή, ωστόσο η άνεση που απολαμβάνεις, ξεκουράζει το μυαλό και μπορείς να αποδώσεις καλύτερα στο όποιο επαγγελματικό ραντεβού ή μπορείς να σχεδιάσεις αποτελεσματικότερα τις επενδύσεις της επιχείρησής σου. Δες το στα απλά, καθημερινά σου προβλήματα: Εσύ τι κάνεις για να αποφορτίσεις το μυαλό σου; Τρέχεις πίσω από όλα για να εξοικονομήσεις ή επενδύεις σωστά τον χρόνο και το χρήμα σου;

Καταλαβαίνεις τη διαφορά;

Ανεξάρτητα λοιπόν από τον τρόπο με τον οποίο τα κατάφεραν, οι επιτυχημένοι έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, και δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον χρόνο.

Με λίγα λόγια, αξίζει να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου με πιο ακριβές επιλογές διότι και σε αποφορτίζουν και αποδίδουν μελλοντικά. Το μεγαλύτερο μάθημα που επιδιώκω να μεταφέρω στα παιδιά μου, 14 και 6 χρόνων, είναι πώς θα μάθουν να αξιοποιούν τα χρήματα προκειμένου να κερδίζουν χρόνο. Η μέθοδος του κουμπαρά που μάθαμε μικροί αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη μας. Η επένδυση και η ανταλλαγή των χρημάτων έναν στόχο πρέπει να έχει: να αλλάξει τον τρόπο ζωής σου, το επαγγελματικό σου μέγεθος, και, φυσικά, το μέλλον σου.

Ξοδεύουμε (επενδύουμε) για να σώσουμε κάτι πιο σημαντικό: Χρόνο.

Δεν κάνουν περικοπές.

Η μάστιγα των τελευταίων ετών έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων. «Βάλτε κανένα φράγκο στην άκρη», συνήθιζε να λέει ο πεθερός μου όταν παντρεύτηκα με την Εύα. Ατέλειωτες συζητήσεις για να με πείσει να παίρνω καφέ και τοστ από το σπίτι στη δουλειά, να γλυτώσω το έξοδο. Τρελαίνομαι!

Το να εστιάζεις στις περικοπές δεν οδηγεί στην ευημερία. Αυτό που δεν μας έμαθαν οι γονείς μας είναι πώς να χρησιμοποιούμε τα χρήματά υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Οι σωστοί επιχειρηματίες ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους για να αποβάλλουν το άγχος, να εξελίσσονται και να αισθάνονται περισσότερο ευτυχισμένοι.

Ξοδεύουν όταν βοηθάει κάποιο τομέα της ζωής τους, ακόμη και αν αυτό έχει να κάνει με το κοινωνικό τους status, γιατί ακόμη και αυτό θα τους φέρει καλύτερες γνωριμίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έκατσα και σκέφτηκα: Τι είναι αυτό που με ικανοποιεί και με ξεκουράζει; Τι είναι αυτό που μου γλυτώνει χρόνο; Τι είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους που αγαπώ και έχω ευθύνη;

Δεν είναι τίποτα άλλο από τις επιλογές μου και από τις ευκαιρίες που τις οδηγούν.

Βάζω στοίχημα πως υπάρχουν πράγματα στη ζωή σου που πραγματικά αγαπάς. Βάζω στοίχημα ότι θα επέλεγες να χρησιμοποιήσεις τα χρήματά σου για να απολαύσεις μια μοναδική εμπειρία. Θα μπορούσε να είναι κάποιο ταξίδι, η σχέση σου, η υγεία σου.

Πολλές φορές επιλέγω να επενδύω τα χρήματά μου για να προσλάβω ανθρώπους, είτε εργαζομένους είτε οικιακή βοηθό ή οποιονδήποτε άλλον χρειάζομαι. Προσπάθω να εξοικονομήσω χρόνο, όχι χρήματα. Το ότι ξοδεύω χρήματα με αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει ότι τα χάνω. Σημαίνει ότι τα αξιοποιώ στρατηγικά για το μέλλον μου.

Δες σε 60sec πως δεν χτίζεις καριέρα

Ακολουθούν την οικονομική πειθαρχία.

Τι είναι η οικονομική πειθαρχία;

Κάθε μήνα, το λογιστήριο μιας εταιρείας διαχωρίζει αυτόματα τις εισπράξεις και τις διανέμει στους τομείς που είναι απαραίτητο: υποχρεώσεις, αποταμιεύσεις, επενδύσεις. Άρα, το συγκριτικό πλεονέκτημα του να έχεις συγκεκριμένη δομή επενδύσεων είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις πλάνο για τους διάφορους τομείς της ζωής σου. Εσύ έχεις; Μια επιχείρηση, μια οικογένεια πρέπει να λειτουργεί με την συγκεκριμένη δομή.

Όταν αρχίσεις να ενεργείς, αρχίζεις να σκέφτεσαι και να παράγεις με σκοπό να ικανοποιήσεις της επιθυμίες σου. Επομένως, αν κάτι δεν έχει αξία για εσένα ή δεν συμβαδίζει με τα θέλω σου, ξεπέρασέ το! Δεν καθόμαστε να περιμένουμε πότε οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για να ξοδέψουμε.

Για παράδειγμα, θέλεις να πας διακοπές σε κάποιο πολυτελή/εξωτικό προορισμό αλλά διστάζεις; όσο ακολουθούμε τις αντιλήψεις της μεσαίας τάξης τόσο θα διστάζουμε. Πρέπει να βγούμε από την μεσαία τάξη.

Επομένως, τα χρήματα που κερδίζει μια επιχείρηση, μια οικογένεια αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για να έρθουν περισσότερα.

Το πώς θα χρησιμοποιήσεις τα εισοδήματά σου εξαρτάται από εσένα. Όταν μεθοδεύσεις τις ροές των χρημάτων σου και καταλάβεις ποιες είναι οι προτεραιότητές σου, θα αρχίσεις να τα ξοδεύεις υπέρ σου και όχι εναντίον σου. Κυρίως, θα μπορείς να αγοράζεις χρόνο και αυτό θα σε οδηγήσει σε εξέλιξη. Εμένα προσωπικά, αυτή η στρατηγική με οδήγησε, ξεκινώντας από εργαζόμενος το 2011, να έχω δημιουργήσει σήμερα 3 επιχειρήσεις – την Albumake, την Colordrop και το Xdream – και το βιβλίο, Αφθονία, με όλα τα μυστικά για το πώς μπορείς να αποκτήσεις χιλιάδες ευρώ.

Πολλές φορές, εµείς οι άνθρωποι, βρισκόµαστε κοντά στην επιτυχία, καθώς, ενδεχοµένως, να έχουµε χρησιµοποιήσει κατά καιρούς κάποιες σωστές µεθόδους. Το λάθος µας όµως είναι ότι συνήθως δεν τις αναγνωρίζουμε, δεν τις κατανοούμε και άρα δεν τις επαναλαµβάνουµε. Και αυτό ακριβώς είναι το ρίσκο. Γιατί, όταν η επιτυχία βασίζεται στην τύχη, είναι εύθραυστη. Τα απλά παραδείγματα που δίνω στο βιβλίο ΑΦΘΟΝΙΑ και οι προσωπικές µου εμπειρίες είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ και ό,τι χρειάζεστε για να αφυπνιστείτε και να δώσετε ώθηση στις ιδέες σας, ώστε να ανακαλύψετε το παραγωγικό μονοπάτι που οδηγεί στην επιτυχία.

Αν θέλεις να γίνεις επιχειρηματίας, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή ήδη ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, αν ξεκινάς τώρα ή αν διανύεις την πρώτη εύθραυστη πενταετία της καριέρας σου, αν δουλεύεις χωρίς βοήθεια, αν νιώθεις ότι πνίγεσαι στη μετριότητα, ότι οι στόχοι σου είναι περιορισμένοι και στάσιμοι, ότι οι άνθρωποι που σε συμβουλεύουν δεν σου προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια, ότι δουλεύεις μόνο και μόνο για να πληρώνεις λογαριασμούς ή – ακόμη χειρότερα – φοβάσαι να αξιοποιήσεις τα χρήματα που κερδίζεις, το βιβλίο αυτό είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι.

Εγγυώμαι ότι τα 15€ και οι 4 ώρες που χρειάζονται για να το διαβάσεις, θα είναι τα αποδοτικότερα 15€ και οι καλύτερες 4 ώρες που έχεις αφιερώσει στην ζωή σου.

Δες τι γράφουν όσοι το διάβασαν, στο τέλος της σελίδας.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ το σε 1-2 εργάσιμες ημέρες στην πόρτα σου με αντικαταβολή, συμπληρώνοντας τα παρακάτω πεδία. Είναι σε προσφορά και μπορείς να το αποκτήσεις εύκολα και γρήγορα μόνο με 15€. Διαφορετικά, μπορείς να το αποκτήσεις από το e-shop ΕΔΩ.

Η 2Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΦΘΟΝΙΑ
ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.

ΜΟΝΟ ΜΕ 15€ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ