Πώς βαθμολογείς τον εαυτό σου ως ενήλικα;

Έχεις τη δουλειά σου;

Έχεις ασφάλεια;

Είσαι παντρεμένος με παιδιά;

Έχεις δική σου επιχείρηση;

Αν κάποια από αυτά – ή και όλα – ισχύουν, καλώς ήλθες στο club των ενηλίκων!

Μήπως ζεις μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει;

Αποταμιεύεις;

Δεν σου φτάνουν τα λεφτά για να κάνεις όσα θέλεις;

Για άλλη μια φορά, καλώς ήλθες στο club των ενηλίκων!

Ίσως να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά μεγαλώσαμε. Και το κακό δεν είναι ότι μεγαλώσαμε – αυτό από μόνο του είναι υπέροχο – το κακό είναι ότι μεγαλώσαμε με συνήθειες καλά στεριωμένες στο υποσυνείδητό μας, που μας κρατάνε στα γνωστά, ακόμη και αν η επιθυμία μας είναι να κερδίζουμε περισσότερα χρήματα και να διεκδικούμε μια συναρπαστική ζωή.

Αρκετά συχνά αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας εμποδίζει πολλές φορές να καταφέρουμε μια συναρπαστική ζωή.

Με τα χρόνια, ανακάλυψα ότι δεν είναι μόνο 1 το εμπόδιο, αλλά 5.

Τα εξής 5:

1. Η «σιέστα» του σαββατοκύριακου και οι καθημερινές… χαλαρά, όπως τα αποκαλώ εγώ!

Είναι υπέροχο οι άνθρωποι να διασκεδάζουμε, αλλά αν παρατηρήσεις γύρω σου, θα διαπιστώσεις ότι όσο μικρότερο εισόδημα έχει κάποιος τόσο περισσότερο «ξεσκίζει» το πορτοφόλι του και τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση και κατάχρηση κάνει. Για σκέψου: Πόσο κοστίζει το ποτό κάθε βράδυ και το junk food κάθε μέρα; Αν υπολογίσουμε 5-10€ την ημέρα κι άλλα 100€ τα Σαββατοκύριακα, σίγουρα ο λογαριασμός καταλήγει στο τέλος του μήνα γύρω στα 500€ συν. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να τα ξοδέψουμε για να επενδύσουμε στον εαυτό μας και την εξέλιξη της καριέρας μας ή ακόμη και για να τα επενδύσουμε σε μια όμορφη ιδέα.

2. Οι καταθέσεις στην τράπεζα

Ο μόνος λόγος για να καταθέσει κάποιος λεφτά στην τράπεζα είναι για να αυξάνονται και να έχει ισχυρό αποθεματικό όταν χρειαστεί να επενδύσει στην ιδέα του. Αν φυλάει τα λεφτά του για ώρα ανάγκης ή για μια αρρώστια, τότε μάλλον επιβάλλεται να διαβάσει το βιβλίο ΑΦΘΟΝΙΑ για να ανακαλύψει με ποιο τρόπο δεν θα χρειάζεται ούτε 1€ στην άκρη για την υγεία του. Τα λεφτά, όταν είναι φυλακισμένα για μεγάλο διάστημα, είναι σαν να είναι θαμμένα στην πίσω αυλή του σπιτιού. Τα επιτόκια δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, οπότε όσο τα κρατάμε φυλακισμένα, χάνουμε.

3. Η αγορά σπιτιού

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πως αγορά σπιτιού σημαίνει ξαλάφρωμα από τα ενοίκια και κέρδος, μιας και μένει το σπίτι στα χέρια τους.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, αγοράζοντας σπίτι, ξεπληρώνουμε μια δυσβάσταχτη υποθήκη κάθε μέρα. Σχεδόν όλα τα χρήματα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου, στη συντήρηση, στους φόρους και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς. Μέχρι να περάσει το σπίτι στη δική μας ιδιοκτησία, θα έχουν περάσει πολλά χρόνια, και όλα αυτά τα χρόνια θα είναι σαν να ζούμε σε ακριβό ενοίκιο. Τα δάνεια είναι εργαλείο των τραπεζών για να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τα χρήματα εντός του οικοσυστήματος τους.  Δηλαδή τα πολλαπλασιάζουν με μαγικό τρόπο χωρίς να απομακρύνεται από τα χέρια τους. Δε θα ήταν καλύτερα λοιπόν αν αξιοποιούσες ένα  δάνειο σε κάποια ιδέα σου, προκεινένου να λειτουργήσει ως μοχλός για περισσότερα δικά σου εισοδήματα; Ενοίκιο και πάλι ενοίκιο. Φαντάσου να πάρεις επιτόκιο και κάνα κακό γείτονα. Ενοίκιο λοιπόν για να πηγαίνεις με τα νερά σου.

4. Το status αυτοκίνητο των ονείρων μας

Κανείς δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα ένα φανταχτερό, εντυπωσιακό και ακριβό αυτοκίνητο. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται κάποιος είναι ένα καλό, προσιτό στην τιμή και ασφαλές αυτοκίνητο. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο χωρίς το απαραίτητο ακριβό σηματάκι, χωρίς υπερπολυτελή καθίσματα που σου κάνουν μασάζ και χωρίς όλα αυτά τα περίεργα ηλεκτρονικά συστήματα, που τόσο πολύ εντυπωσιάζουν συγγενείς, φίλους και γείτονες.

Η μέση δανειοδότηση αυτοκίνητου είναι 400-500€ για 48 έως 60 δόσεις. Το κακό δεν είναι αυτό, το κακό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνο αν θα καταφέρνουν να πληρώσουν τη δόση κάθε μήνα και δεν σκέφτονται την πραγματική σχέση ανάμεσα στην τιμή και την αξία αυτού που αγοράζουν.

Αν διαιρέσουμε τα 500€ με τον χρόνο που αξιοποιούμε το αυτοκίνητο – γύρω στις 70 ώρες το μήνα – θα διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά κοστίζει 7€ για κάθε ώρα χρήσης. Όχι και λίγα, έτσι δεν είναι; 500€ (δάνειο) / 70 (ώρες) = 7€ (ανά ώρα χρήσης). Αφαιρέστε τώρα από το ημερομίσθιό σας αυτά τα 7€ και παρατηρήστε τη βλάβη στο μισθό σας. Αλλα το πιο ουσιαστικό είναι τα δυσανάλογα 500€ για τις 75 ώρες λειτουργίας. Πολύ ακριβός πόθος.

5. «Κακά» χρέη

Να χρεωθείς για κάτι που θα παράγει χρήμα ή για να επενδύσεις στον εαυτό σου, είναι ένα χρέος που αξίζει. Το κακό χρέος είναι όταν κάνεις φύλλο και φτερό την πιστωτική σου για να αγοράσεις πράγματα που στην ουσία δεν χρειάζεσαι – περισσότερα ρούχα, περισσότερα παπούτσια, άλλο ένα ρολόι, εκείνον τον σούπερ υπολογιστή που μόλις βγήκε στην αγορά και δεν θα κολλάει όταν θέλω να χαζέψω στο Internet, και άλλα πολλά. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε όταν, με τόση ευκολία, βγάζουμε από την τσέπη την πιστωτική, είναι ότι στην ουσία ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε. Για σκέψου: Πόσο καιρό θα σου πάρει να εξοφλήσεις τον λογαριασμό της πιστωτικής σου, εξοφλώντας μόνο τη μικρότερη δόση;

Όταν λοιπόν αγοράζουμε χρέος το κάνουμε για να αυξήσουμε τις ταμειακές ροές και όχι για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο χρέος.

Το να είναι κανείς ενήλικας έχει να κάνει με την ανάληψη των ευθυνών του και τη δέσμευση προς τον εαυτό του να πράττει συνετά και να σκέφτεται πάντα το καλό του και το καλό των αγαπημένων του ανθρώπων.

Η αλόγιστη και παράλογη σπατάλη των χρημάτων μας δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς για ενήλικες.

Ούτε και η απερίσκεπτη σπατάλη της ζωής μας είναι τρόπος συμπεριφοράς για ενήλικες.

Είσαι έτοιμος να αλλάξεις και να ζήσεις μια συναρπαστική ζωή;