Χρήματα ή μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου;

«Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις!»

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη φράση που ακούς να λέει ένας μεγαλύτερος σε κάποιον μικρότερό του και είναι σίγουρα η πιο άστοχη φράση που έχω ακούσει ποτέ.

Αναρωτιέμαι καμιά φορά μήπως στην πραγματικότητα θα έπρεπε να λέει:

Εδώ που είμαι δεν ήσουνα κι εκεί που είσαι δεν πρόκειται να πάω.

Στη σύγχρονη εποχή, στην οποία οι άνθρωποι συνδεόμαστε μεταξύ μας μέσω τεράστιων κοινωνικών δικτύων, η «παρέα» έχει μεγαλώσει κατά πολύ σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή, στην καθημερινότητα και το περιβάλλον μας τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως η κοινωνική μας επιρροή δεν σταματάει στους ανθρώπους που γνωρίζουμε, όπως παλιότερα. Εμείς επηρεάζουμε τους φίλους μας, εκείνοι επηρεάζουν τους δικούς τους φίλους, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν άλλους, και πάει λέγοντας.

Επειδή λοιπόν η κοινωνική επιρροή είναι πολύ σημαντική και μπορεί να είναι πλέον τεράστια, τα κοινωνικά δίκτυα δεν λειτουργούν ανεξέλεγκτα· υπάρχουν θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν τόσο το σχηματισμό όσο και τη λειτουργία τους. Γιατί, πολύ απλά, ο καθένας από εμάς μπορεί να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους από τη μια μέρα στην άλλη, κι αυτό μερικές φορές μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο.

Άρα, όλοι μπορούμε να έχουμε μεγάλη επιρροή. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που μπορεί να μας εμποδίζουν να εξαπλώσουμε τις ιδέες μας σε περισσότερο κόσμο;

Σε έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Harvard (στην οποία συμμετείχε και ο γνωστός Νίκολας Χρηστάκης), οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους πιθανούς λόγους για τους οποίους δεν καταφέρνουμε να αυξήσουμε την επιρροή μας στα κοινωνικά δίκτυα.

Έναν από αυτούς τους λόγους θα αναλύσουμε σήμερα:

Η επίδραση που έχουμε στους άλλους μπορεί να εξασθενήσει σαν τα κυκλικά κύματα που δημιουργεί η ρίψη μιας μικρής πέτρας στην ήρεμη επιφάνεια της λίμνης.

Καθώς η πέτρα χτυπά στην επιφάνεια της λίμνης, μετατοπίζει έναν όγκο νερού, ο οποίος διαχέεται από το κέντρο προς τα έξω δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους κύκλους, μέχρι που παύει να επιδρά. Αντίστοιχα, σε κοινωνικό επίπεδο η ακρίβεια των μεταδιδόμενων πληροφοριών φθίνει όσο απομακρύνεται από την πηγή· λειτουργεί κάπως σαν το «χαλασμένο τηλέφωνο».

Αν λοιπόν έχετε μια σπουδαία πρόταση για τους πελάτες και τους υποψήφιους πελάτες σας και θέλετε να έχει την μεγαλύτερη απήχηση που μπορεί, υπολογίστε ότι, μέχρι να φτάσει σε αυτούς που θέλετε – στους φίλους των πελατών σας, στους φίλους των υποψήφιων πελατών σας και στους φίλους των φίλων όλων αυτών – ενδεχομένως να μην είναι πλέον ακριβής ή αξιόπιστη γιατί η επιφάνεια στην οποία διαχέεται είναι πολύ μεγάλη.

Αυτό είναι που οι επιστήμονες ονομάζουν εγγενή εξασθένηση.

Αν βάλετε τώρα στην εξίσωση και τον παράγοντα της αστάθειας του δικτύου, που προκαλείται από τον ανταγωνισμό, είναι πολύ πιθανόν, αν δεν πάρετε μέτρα, να εξασθενήσει κατά πολύ περισσότερο το μήνυμά σας. Στο σημείο ακριβώς που θα καταλάβετε ότι το σήμα σας εξασθενεί, έχετε τη δυνατότητα να πετάξετε μια νέα πέτρα και να κάνετε αναμετάδοση της πληροφορίας.

Εμένα προσωπικά, η πρόθεσή μου είναι να βελτιώσω την επιχειρηματικότητα της νεότερης γενιάς και να βοηθήσω όσους είναι πρόθυμοι να ακούσουν και θέλουν περισσότερα χρήματα. Γιατί, πολύ απλά, όταν εγώ ήμουν νέος και ξεκινούσα, κανείς δεν κατάφερε να μου δείξει έναν δρόμο που να λειτουργεί, κανείς δεν με βοήθησε. Μόνος μου έψαξα και βρήκα τις απαντήσεις και μου κόστισε πολύ χρόνο και χρήμα για να καταφέρω κάτι ουσιαστικό αναλογικά με τις ώρες που δούλευα.

Το θέμα λοιπόν είναι οι νέοι, αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν να αλλάξουν, να μην προλάβουν να «μολυνθούν» από τη στερεότυπη λειτουργία των ανθρώπων που δεν επιθυμούν να αλλάξουν και να «κουμπώσουν» το μυαλό τους σε λάθος ιδέες

Πιστεύω ακράδαντα ότι, αν χτίσουμε μεταξύ μας ένα φιλόδοξο δίκτυο με ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν και έχουν πράγματα να πουν, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Το πρώτο λοιπόν βήμα για να μάθουμε και να αλλάξουμε είναι να κατανοήσουμε πώς συνδεόμαστε με τους άλλους.

Συνήθως, το 80% των επαγγελματιών, μόλις κλείσουν την πρώτη εύθραυστη 5ετία της καριέρας τους, πέφτουν σε 3 λάθη:

  1. Μένουν στα ίδια αποτελέσματα για τα επόμενα 30 χρόνια. Λαμβάνουν λίγα χρήματα αναλογικά της απασχόλησης τους.
  2. Παύουν να εμπιστεύονται άλλους ανθρώπους και να αναθέτουν σε εργαζόμενους, οπότε και καταλήγουν σόλο. Κάτω από το στρώμα χρήματα.
  3. Γίνονται αλαζόνες και καλλιεργούν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και τις ενέργειές τους. 

Αυτοί οι 3 παράγοντες είναι που δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς το κοινωνικό τους δίκτυο παραμένει μικρό, κατώτερο των προσδοκιών, και έχουν λιγότερο στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω τους, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που μεταδίδουν και δέχονται να είναι περιορισμένες και να μην μπορούν να τους βοηθήσουν να ανέβουν σκαλοπάτι. Μάλιστα, θα συναντήσεις τέτοιους επαγγελματίες να τους διακατέχει η έπαρση και να αναλαμβάνουν ρόλο δασκάλου, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτα επιχειρηματικά. Πολλές φορές ξεχνούν ότι όσο περνούν τα χρόνια παύεις να έχεις ρόλο εργάτη στην επιχείρησή σου και γίνεσαι επενδυτής. Επενδύεις σε ανθρώπους, χρησιμοποιείς τη βοήθεια των χεριών τους και δε στηρίζεσαι αποκλειστικά στα δικά σου χέρια. Μήπως όμως τελικά, επειδή έχει αυξηθεί η απόσταση από τους νεότερους, οι γηραιότεροι επαγγελματίες προσπαθούν απλά να αποδείξουν – στον εαυτό τους πάνω απ’ όλα – ότι οι δικές τους ιδέες είναι η μοναδική συνταγή επιτυχίας και ότι τα χρήματα δεν παίζουν ρόλο;

Αν θέλει κάποιος να ξεπεράσει τον εαυτό του, θέλει περισσότερα χρήματα και να ανέβει σε νέα επίπεδα εισοδημάτων, πρέπει να υιοθετήσει τα 3 παρακάτω βήματα:

#1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξετε μια λίστα με τους ανθρώπους που:

  1. Σας στηρίζουν
  2. Είναι εναντίον σας (κάντε ρεαλιστική αξιολόγηση των ανταγωνιστών σας)
  3. Δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν όσα χρειάζεται

Συγκεντρώστε γύρω σας μόνο ανθρώπους που σας στηρίζουν και μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε. Αν στο δωμάτιο που βρίσκεστε είστε ο μοναδικός επιτυχημένος, βρίσκεστε σε λάθος δωμάτιο.

Η πρόκληση εδώ είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε ποιος είναι πραγματικά επιτυχημένος. Στις επιχειρήσεις, επιτυχημένος θεωρείται αυτός που όσο περνούν τα χρόνια καταφέρνει να αναπτύσσει την εμπορική του δραστηριότητα, κρίνει ποιες από τις ενέργειες του παρελθόντος πρέπει να κρατήσει και ποιες όχι και προχωράει με τόλμη σε νέα πράγματα.

#2 ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Είναι η εποχή που, περισσότερο από κάθε άλλη, οφείλουμε να είμαστε εξωστρεφείς.

Αν νομίζετε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσετε με τους πελάτες σας, κάνετε λάθος.

Όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσετε τους φόβους σας και θα φέρετε αποτελέσματα. Όμως, προσοχή! Η επικοινωνία με τους πελάτες δεν μπορεί να έχει ως μόνο στόχο πώς θα εισπράξετε χρήματα.

Πρέπει να δημιουργήσετε κανάλια επικοινωνίας όπου να τους κάνετε να διασκεδάζουν, να τους συμβουλεύετε και, φυσικά, να τους δείχνετε ποιος είστε και τι κάνετε. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο αυτούς που επιλέγουν τη διαφάνεια γιατί τους καταλαβαίνουν καλύτερα.

Για να μπορέσετε να κερδίσετε τον φίλο του φίλου του πελάτη σας – και δεδομένου ότι ενδιάμεσα θα υπάρξουν σίγουρα παρεμβολές από τρίτους – πρέπει να αυξήσετε την ένταση μετάδοσης του μηνύματός σας. Μην μένετε στην αφάνεια και μάθετε να αντιμετωπίζετε τις κακόβουλες ενέργειες του ανταγωνισμού, που πιθανόν αλληλεπιδρά με το κοινό στο οποίο απευθύνεστε.

Εγώ, ειδικά αυτή την περίοδο, τρέχω να απομακρυνθώ από την ανασφάλεια δημιουργώντας ακόμα πιο στενούς δεσμούς στα κοινωνικά μου δίκτυα.

Αναλάβετε δράση!

#3 ΜΕΝΤΟΡΑΣ

Χωρίς τη βοήθεια κάποιου καλύτερου από εμάς είναι πολύ δύσκολο να πάμε στο επόμενο στάδιο την καριέρα μας. Με την πλειοψηφία των ανθρώπων να μην διαβάζει ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο και να δυσκολεύεται να εμπιστευθεί όσους τα έχουν καταφέρει, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τη ραγδαία αύξηση των προκλήσεων που δημιουργεί η προσπάθεια για ανάπτυξη. Είναι πολύ εύκολο να πνιγείς στην καθημερινότητα όταν δεν υιοθετείς ιδέες από τους πιο έμπειρους. Το να σε απορρίπτει ένας πελάτης είναι το ίδιο με το να σε απολύουν από μια δουλειά και είναι σημάδι ότι κάτι δεν κάνεις καλά. Σ’ αυτό το σημείο είναι που χρειάζεται κανείς την «επιφοίτηση» ενός μέντορα, ενός ανθρώπου που έχει την εμπειρία και μπορεί να φέρνει αποτελέσματα όταν οι συνθήκες αλλάζουν.

Όπως βλέπετε, η επιχειρηματικότητα είναι μια πολύ απαιτητική υπόθεση και αν θέλετε να την κατακτήσετε πρέπει να πάρετε πιο δραστικά μέτρα σε θέματα που αφορούν τα χρήματα.

Στη σύγχρονη εποχή, είναι προτιμότερο να ασκείς επιρροή παρά εξουσία.

Είναι σημαντικό να μιλάς ταυτόχρονα στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά.

Είναι σημαντικό να βγάζεις στην επιφάνεια το κέφι, το μεράκι και το ζήλο των ανθρώπων.

Προσέξτε να μην μπείτε στη δίνη της εγγενούς εξασθένησης επηρεάζοντας αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας σας.

Εδώ μπορείτε να κάνετε DOWNLOAD εντελώς δωρεάν το νέο pdf RESTART – ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ που εξηγεί τι μπορείτε να κάνετε για την επιχείρησή σας την επόμενη μέρα από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για έναν ευκολονόητο οδηγό με σαφείς και κατανοητές προτάσεις για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Σας το κάνω δώρο γιατί θέλω να βοηθήσω όσο περισσότερους μπορώ με τις ιδέες μου και να τους δώσω την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το μοναδικό σχολείο για επαγγελματίες που υπάρχει στην Ελλάδα, το XDREAM College.

Μου επιτρέπετε να βοηθήσω;

Κατεβάστε το δωρεάν εδώ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μάνος

 

Κατέβασε δωρεάν μόνο με το email σου το PDF Restart “ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ”

Κεφάλαια βιβλίου

1. Τα όνειρα
2. Η Στερεότυπη φιλοδοξία
3. Η Χρυσή Εξίσωση
4. Ταµειακές ροές
5. Ποιος έχει τα λεφτά µου;
6. Ποιον ακούς;
7. Κουµπαράς VS επενδύσεις
8. Το χρήµα υπάρχει παντού
9. Εικονική πραγµατικότητα
10. Τυποποίηση

SOS

Σύντροφος
Παιδιά
Συνέταιρος
Ανταγωνισµός
Λάθος Επενδύσεις – Εξοπλισµός
Στα πέριξ του λογιστηρίου γίνονται τροµακτικά λάθη
∆άνεια
Social Media
Το Τρίγωνο – Η Ιδέα
Roller Coaster
Άντρας VS Γυναίκα