Έχοντας μια ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του Robert Kiyosaki – τον παρακολουθώ σχεδόν 19 χρόνια – σκέφτηκα να αναφερθώ σήμερα στα δύο προφίλ μπαμπάδων που αναφέρει σε κάποιο από τα βιβλία του και σε προκαλώ να διαλέξεις ποιος μπαμπάς είσαι ή θέλεις να είσαι.

Μπορεί να είσαι ήδη μπαμπάς, μπορεί και να μην είσαι. Μπορεί να θέλεις να γίνεις μπαμπάς, μπορεί και να μη θέλεις. Ωστόσο είναι χρήσιμο να μελετήσεις τα δύο προφίλ και να δεις σε ποιο θα ήθελες να ανήκεις.

Είναι και οι δύο τίμιοι χαρακτήρες, απλά ο ένας αποδίδει περισσότερο από τον άλλον και επιδεικνύει προηγμένη οικονομική ευφυΐα.

  • Ο ένας μπαμπάς πιστεύει ότι οι πλουσιότεροι πρέπει να πληρώνουν φόρους για να ταΐζουν την υπόλοιπη κοινωνία. Ο δεύτερος πιστεύει ότι οι φόροι στην ουσία τιμωρούν όσους παράγουν και επιβραβεύουν όσους παράγουν λιγότερα.
  • Ο ένας παροτρύνει το παιδί του να σπουδάσει σκληρά και να βρει μια καλή εταιρεία να εργαστεί. Ο δεύτερος το παροτρύνει να μελετήσει σκληρά και να βρει μια καλή εταιρεία να αγοράσει ή να χτίσει μια εταιρεία από την αρχή.
  • Ο ένας λέει: Ο λόγος που δεν έχω λεφτά είναι ότι έχω παιδιά και άρα έξοδα. Ο δεύτερος λέει: Ο λόγος που πρέπει να έχω λεφτά είναι ότι έχω εσάς, τα παιδιά μου.
  • Ο ένας πιστεύει ότι η ώρα του φαγητού γύρω από το οικογενειακό τραπέζι είναι μια καλή στιγμή να συζητάμε για οικονομικά θέματα με την οικογένεια. Ο δεύτερος πιστεύει πως, ειδικά στο τραπέζι, δεν πρέπει να συζητάμε για θέματα χρημάτων.
  • Ο ένας λέει: Όταν μιλάμε για λεφτά να είσαι προσεχτικός και να μη ρισκάρεις. Ο δεύτερος λέει: Μάθε να διαχειρίζεσαι το ρίσκο.
  • Ο ένας πιστεύει ότι το σπίτι μας είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε και είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Ο δεύτερος πιστεύει ότι ένα σπίτι είναι μεγάλη δέσμευση και τεράστια ευθύνη και, αν είναι η καλύτερή σου επένδυση, έχεις πρόβλημα.
  • Και οι δυο τους πληρώνουν τις οφειλές τους, αλλά ο ένας πληρώνει αμέσως ενώ ο άλλος στο τέλος της διορίας (ποτέ, ωστόσο, δεν είναι ληξιπρόθεσμος).
  • Ο ένας περιμένει από το κράτος να τον φροντίσει και να του δώσει σύνταξη, ενώ αδημονεί για την καλοκαιρινή άδεια, λέγοντας ότι εργάζεται σκληρά και τη δικαιούται.
  • Ο άλλος απεχθάνεται τα κεκτημένα δικαιώματα και βασίζει το μέλλον του στις ενέργειές του, δεν έχει ως στόχο να παραιτηθεί από τη ζωή με μια σύνταξη και δεν τον ενδιαφέρει να τον φροντίσει το κράτος.

Ποιο από τα δύο προφίλ σε εκπροσωπεί;

Κεφάλαια βιβλίου

1. Τα όνειρα
2. Η Στερεότυπη φιλοδοξία
3. Η Χρυσή Εξίσωση
4. Ταµειακές ροές
5. Ποιος έχει τα λεφτά µου;
6. Ποιον ακούς;
7. Κουµπαράς VS επενδύσεις
8. Το χρήµα υπάρχει παντού
9. Εικονική πραγµατικότητα
10. Τυποποίηση

SOS

Σύντροφος
Παιδιά
Συνέταιρος
Ανταγωνισµός
Λάθος Επενδύσεις – Εξοπλισµός
Στα πέριξ του λογιστηρίου γίνονται τροµακτικά λάθη
∆άνεια
Social Media
Το Τρίγωνο – Η Ιδέα
Roller Coaster
Άντρας VS Γυναίκα