Κάποτε ο Πλάτωνας, εκεί που περπατούσε στον δρόμο, είδε κάποιον να παίζει με κύβους (κάτι σαν τα σημερινά ζάρια) και τον επέπληξε. Εκείνος δικαιολογήθηκε: «Τα ποσά που παίζω στο παιχνίδι είναι ασήμαντα». Και ο Πλάτωνας του απάντησε: «Η συνήθεια όμως να παίζεις δεν είναι καθόλου κάτι ασήμαντο».

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλοί από εμάς, όταν τα ποσά που διακυβεύονται στο παιχνίδι είναι ασήμαντα, εύκολα πέφτουν στην παγίδα και δεν δίνουν στο αποτέλεσμα την αρμόζουσα βαρύτητα.

Το «Δε βαριέσαι!» μπορεί πολύ εύκολα να γίνει συνήθεια.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις επιχειρήσεις. Η συνήθεια να αντιμετωπίζει κανείς χαλαρά τις πωλήσεις του είναι μια κακή συνήθεια. Ακόμα χειρότερα: η συνήθεια να σπαταλάει τον χρόνο του και να εισπράττει τελικά λιγότερα από αυτά που μπορεί, αξίζει και δικαιούται δεν είναι απλά μια κακή συνήθεια. Είναι η απόλυτη καταστροφή.
Γι’ αυτό θα μοιραστώ μαζί σου τα παρακάτω 3 εργαλεία από το οπλοστάσιό μου που αξίζει να αξιοποιήσεις σε κάθε πρόκληση, όπως είναι η διαχείριση των εισπράξεων, η διαχείριση της πώλησης και η διαχείριση της πώλησης της ιδέας σας:

#1 Άκουσε, αλλά μην αγοράζεις.

Μάθε να αδιαφορείς και λίγο και να μην ενδίδεις αμέσως σε κάθε ιδέα που σου παρουσιάζουν. Μείνε αδιάφορος χωρίς να δείχνεις αλαζόνας και προκλητικός. Άκουσε προσεκτικά όσα σου προτείνουν, δείξε ενδιαφέρον για τις ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι, αλλά μην τις υιοθετείς άκριτα. Στη συνέχεια, υποστήριξε τη δική σου ιδέα και ανάλυσε τα πλεονεκτήματά της.

#2 Όταν δίνεις κάτι, να παίρνεις και κάτι.

Στις διαπραγματεύσεις δεν μπορείς μόνο να δίνεις. Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να σκοτώσεις τα εισοδήματά σου:

– Πολύ ωραία, έχω έναν τρόπο να εξοικονομήσετε. Αν αφαιρέσουμε αυτό, η τιμή θα πλησιάζει σε αυτό που θέλετε. Είστε εντάξει έτσι;

#3 Οι κρυφές αντιρρήσεις.

Όσο αποφεύγεις να μάθεις την πραγματική ένσταση του πελάτη τόσο θα βλέπεις τα χρήματα να προσπερνούν το ταμείο σου:

– Τι είναι αυτό που πραγματικά σας προβληματίζει; Υπάρχει κάτι που δεν μου έχετε πει; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν μου έχετε πει; Πείτε μου τις αμφιβολίες σας για να μπορέσουμε να τις λύσουμε.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι διαπραγματευόμαστε σχετικά με τις ιδέες και τη χρησιμότητα του ΑΦΘΟΝΙΑ. Πώς θα χρησιμοποιούσα εγώ τα 3 αυτά εργαλεία;

#1 Πελάτης: Μα, το βιβλίο είναι πολύ μικρό σε σχέση με την τιμή του.

Εγώ: Το βιβλίο ΑΦΘΟΝΙΑ είναι γραμμένο με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο και καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον ακόμα και ανθρώπων που δεν έχουν διαβάσει ποτέ. Δεν έχει τεχνοκρατικές ορολογίες και δίνει άμεσα αποτελέσματα στις ταμειακές ροές σας.

#2 Πελάτης: Θα μπορούσατε να μου κάνετε κάποια έκπτωση;

Εγώ: Τι θα λέγατε να αφαιρέσω το κεφάλαιο 6 (Ποιος έχει τα λεφτά μου); Έτσι θα μειωνόταν η τιμή του κατά 3€. Θα ήσασταν εντάξει με το μην γνωρίζετε ποιος έχει τα λεφτά σας;

#3 Πελάτης: Θα το σκεφτώ!

Εγώ: Τι είναι αυτό που σας κάνει επιφυλακτικό; Μήπως κάποιος σας επηρεάζει; Μήπως κάποιος από το περιβάλλον σας πρέπει να πειστεί για τα πλεονεκτήματα του βιβλίου ΑΦΘΟΝΙΑ; Υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσα να βοηθήσω εγώ; Έχω ακούσει από ανθρώπους ακόμα και ότι ντρέπονται να το δείξουν στον σύντροφό τους με τον φόβο της επίκρισης.

Διάβασε το ΑΦΘΟΝΙΑ και χρησιμοποίησε τα 3 αυτά εργαλεία για να φτάσεις στα αποτελέσματα που σου αξίζουν.

Με εκτίμηση,
Μάνος

Κεφάλαια βιβλίου

1. Τα όνειρα
2. Η Στερεότυπη φιλοδοξία
3. Η Χρυσή Εξίσωση
4. Ταµειακές ροές
5. Ποιος έχει τα λεφτά µου;
6. Ποιον ακούς;
7. Κουµπαράς VS επενδύσεις
8. Το χρήµα υπάρχει παντού
9. Εικονική πραγµατικότητα
10. Τυποποίηση

SOS

Σύντροφος
Παιδιά
Συνέταιρος
Ανταγωνισµός
Λάθος Επενδύσεις – Εξοπλισµός
Στα πέριξ του λογιστηρίου γίνονται τροµακτικά λάθη
∆άνεια
Social Media
Το Τρίγωνο – Η Ιδέα
Roller Coaster
Άντρας VS Γυναίκα