Μπορείς να δεις κάτι όταν δεν υπάρχει λέξη που να το περιγράφει;

Αν δεν έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας ο λόγος αξίζει να μάθεις τι ανακάλυψε ο Jules Davidoff, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

Υπήρχε λέξη για το γαλάζιο χρώμα στην αρχαιότητα;

Στην Οδύσσεια πάντως, ο ουρανός και η θάλασσα πουθενά δεν αναφέρονται ως γαλάζια ή μπλε. Ο Όμηρος δείχνει να έχει πολλές αμφιβολίες για το χρώμα της θάλασσας, πράγμα που οδήγησε πολλούς να πιστεύουν ότι ήταν τυφλός, ενώ άλλοι δεν δίστασαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή που περιγράφεται στην Οδύσσεια για να δουν τι έβλεπε ο ποιητής.

Οπότε, η ερώτηση που προκύπτει, σύμφωνα με τον Davidoff, είναι: μπορεί κάποιος να δει κάτι που δεν έχει όνομα;

Αυτή ακριβώς η ερώτηση ήταν το θέμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη φυλή Himba της Namibia. Δόθηκε στα μέλη της φυλής να δουν ένα κυκλικό διάγραμμα χωρισμένο σε τετραγωνάκια, όπου όλα ήταν πράσινα, εκτός από ένα που ήταν σκούρο μπλε. Επειδή στη γλώσσα τους δεν υπάρχει η λέξη γαλάζιο ή μπλε, όλες οι απαντήσεις που δόθηκαν αφορούσαν αποκλειστικά τα πράσινα τετράγωνα, αγνοώντας το μπλε. Όταν τους ξαναδόθηκε ο κύκλος με πολλά διαφορετικά πράσινα αλλά χωρίς μπλε, τους ήταν πιο εύκολο να εντοπίσουν το πιο σκούρο.

Αυτό που για εμάς είναι πολύ εύκολο, για εκείνους δεν είναι και τόσο. Και αυτό που είναι δύσκολο για εμάς είναι πολύ εύκολο για εκείνους.

Επομένως, ο λόγος, η γλώσσα, το λεξιλόγιό μας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αναγνωρίζουμε και βλέπουμε τα πράγματα.

ΑΦΘΟΝΙΑ, σύμφωνα με το λεξικό, σημαίνει να έχεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι. Και αναρωτιέμαι: Είναι ΑΦΘΟΝΙΑ να έχεις στο σπίτι σου 10 διαφορετικά σετ κλινοσκεπάσματα; Προφανώς, αφού, σύμφωνα με το λεξικό, είναι περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Στην ουσία, χρειαζόμαστε μόνο 1. Έτσι μας έμαθε τα ελληνικά το σχολείο! Μας έμαθε ότι μια χαρά είμαστε και με 1. Στην ουσία όμως η ΑΦΘΟΝΙΑ είναι κάτι περισσότερο από σημαντική.

Για μένα η λέξη ΑΦΘΟΝΙΑ θα έπρεπε να έχει την εξής εξήγηση:

Αυξάνω την απόσταση από την ανασφάλεια.

Βελτιώνω τη ζωή μου.

Βοηθάω περισσότερους ανθρώπους.

Ανακαλύπτω επιλογές που δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν.

Η λίστα με τις εξηγήσεις μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον αν καταλάβουμε ότι η γλώσσα μας είναι αυτή που καθορίζει τις ενέργειές μας.

Φαντάσου τώρα τι ζημιά κάνει και πόσο περιορίζει τη ζωή μας η πρόταση:

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.

Με εκτίμηση,
Μάνος

Κεφάλαια βιβλίου

1. Τα όνειρα
2. Η Στερεότυπη φιλοδοξία
3. Η Χρυσή Εξίσωση
4. Ταµειακές ροές
5. Ποιος έχει τα λεφτά µου;
6. Ποιον ακούς;
7. Κουµπαράς VS επενδύσεις
8. Το χρήµα υπάρχει παντού
9. Εικονική πραγµατικότητα
10. Τυποποίηση

SOS

Σύντροφος
Παιδιά
Συνέταιρος
Ανταγωνισµός
Λάθος Επενδύσεις – Εξοπλισµός
Στα πέριξ του λογιστηρίου γίνονται τροµακτικά λάθη
∆άνεια
Social Media
Το Τρίγωνο – Η Ιδέα
Roller Coaster
Άντρας VS Γυναίκα