Όλα αρχίζουν όταν νιώθουμε υποχρεωμένοι ή μας κάνουν να νιώθουμε υποχρεωμένοι: «Εγώ που σε μεγάλωσα, που θυσιάστηκα για σένα», «Σαν κι εμένα δεν σε αγαπάει κάνεις». Αυτό τον τρόπο επιλέγουν πολλοί γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να τα κάνουν να αισθάνονται υποχρεωμένα:

– Πρέπει να πάω να δω τη μητέρα μου.

– Πρέπει να πάω τα παιδιά στη γιαγιά.

– Πρέπει να πάμε επίσκεψη στους γονείς μας.

Στην περίπτωση λοιπόν που στη βάση της σχέσης γονέα-παιδιού υπάρχει μια θυσία – ή προβάλλεται μια θυσία – αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να ταυτίζεται με αυτή την υποχρέωση και τελικά, σε πολλές περιπτώσεις, να καταλήγει να κάνει τη ζωή που ο γονιός του ονειρευόταν για εκείνο.

Ο γονιός λέει:

– Πρέπει να φυλάς τα χρήματά σου, να μην τα σπαταλάς!

– Πρέπει να πας πανεπιστήμιο!

– Πρέπει να αγοράσεις σπίτι!

Αλλά ο γονιός αμελεί πάντα να πει το ένα και μοναδικό που έχει σημασία:

Μη χρεοκοπήσεις

Οι γονείς θεωρούν ότι μας προστατεύουν μαθαίνοντάς μας να συμβιβαζόμαστε και να είμαστε συντηρητικοί: να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, να σπουδάσουμε, να μην ξοδεύουμε, να είμαστε «καλά παιδιά». Εγώ αυτό που έχω να πω είναι πως το μόνο που μπορεί να μας λύσει προβλήματα, δεν είναι ούτε οι σπουδές, ούτε η οικονομία, αλλά το εισόδημα.

Το εισόδημα μπορεί να λύσει όλα σχεδόν τα προβλήματα.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να παράγουμε περισσότερο χρήμα και υπάρχει τρόπος να το κάνουμε.

Μια αληθινή ιστορία………. Το 2012 η Albumake ήδη πήγαινε πολύ καλά. Εγώ και η Εύα δεν τα βγάζαμε πλέον πέρα μόνοι, οπότε και χρειάστηκε να προσλάβουμε μια κοπέλα για γραμματειακή υποστήριξη. Βρήκαμε μια κοπέλα που έκανε για τη δουλειά, είχε ωστόσο πρόσφατα μετακομίσει με τον άντρα της στην Άρτα, κοντά στο πατρικό των πεθερικών της, προσπαθώντας να περιορίσουν τα έξοδα. Η πρόταση που της έκανα τους έδινε την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ο άντρας της όμως δεν ήθελε ούτε να το ακούσει, παρόλο που είχε δεχτεί κι εκείνος μια φιλόδοξη επαγγελματική πρόταση στην πρωτεύουσα.

Δεν ήθελε να μετακινηθεί ή – για να το πω διαφορετικά – δεν ήθελε να ακολουθήσει το χρήμα. Παρότι έχει ένα πολύ καλό πτυχίο μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τα εισοδήματά του σε ικανοποιητικό βαθμό.

Γιατί;

Γιατί για να πετύχεις πρέπει να ακολουθήσεις το χρήμα και να απομακρυνθείς από τη μαμά και τον μπαμπά!

Αν θέλουμε να βρούμε καλύτερη δουλειά και πολύ καλύτερο εισόδημα εδώ και τώρα, πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

1. Πρέπει να ψάξουμε για μια καλύτερη δουλειά. Έχω εργαζόμενους που έρχονται κάθε μέρα από την Αθήνα στο Κορωπί για δουλειά και δεν δίστασαν να αφήσουν την προηγούμενη δουλειά τους, παρόλο που ήταν δίπλα στο σπίτι τους. Έχω γνωρίσει επαγγελματίες που μετακινήθηκαν από το ένα μέρος στο άλλο και δημιούργησαν κάτι καλύτερο.

2. Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και δεκτικοί σε προτάσεις που αυξάνουν το εισόδημά μας – προτάσεις από πελάτες, εργοδότες, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.α.

3. Πρέπει να είμαστε διπλωμάτες και να προσπαθούμε με τη δουλειά μας να «ανέβουμε», να είμαστε κοντά στα ηγετικά στελέχη και στους υπεύθυνους αποφάσεων.

4. Πρέπει να βρούμε πηγές έξτρα εισοδήματος μέσα από την ίδια δουλειά.

Υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωποι που χαραμίζουν τις ικανότητές τους σε δουλειές υποδεέστερες από τους ίδιους. Για να το αποφύγουμε αυτό, χρειάζεται να κάνουμε θυσίες. Θυσίες υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Το να θυσιαζόμαστε για χάρη των γονιών μας είναι κάτι που μακροπρόθεσμα δεν θα μας βοηθήσει ούτε στην καριέρα ούτε στην οικογένειά μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συναντάμε ανθρώπους με σπουδές και μεταπτυχιακά να εργάζονται για ανθρώπους που δεν έχουν καν πτυχίο.

Αν λοιπόν τα εισοδήματά σας στραγγαλίζονται εξαιτίας του τόπου που ζείτε ή επειδή δεν έχετε ακόμα ανακαλύψει τον τρόπο να κυριαρχήσετε στο επάγγελμά σας, έχω να σας προτείνω αυτό:

Στο εργασιακό σας περιβάλλον, στον κλάδο σας, προωθήστε τον εαυτό σου και μην μένετε θεατές. Δείξτε τι μπορείτε να κάνετε για την εταιρεία και τους ανθρώπους γύρω σας, δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Δείξτε πόσο ικανός είστε και κερδίστε την εμπιστοσύνη όλων. Ένας αποδοτικός επαγγελματίας είναι ασφάλεια για κάθε αγοραστή – και αγοραστής μπορεί να είναι ένας πελάτης ή ακόμα και ο εργοδότης σας (αγοράζει τη δουλειά σας).

Φτιάξτε μια λίστα ανθρώπων με τους οποίους θα θέλατε να συνεργαστείτε και διαπραγματευτείτε μαζί τους.

Το βιβλίο ΑΦΘΟΝΙΑ έχει βοηθήσει χιλιάδες αναγνώστες να απεγκλωβιστούν από τα στερεότυπα της κοινωνίας μας. 10 εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι επαγγελματίες του πλανήτη, 10 εργαλεία που χρησιμοποιώ εγώ ο ίδιος επί 12 χρόνια και με βοήθησαν, όταν απολύθηκα, να δημιουργήσω τις επιχειρήσεις μου και να έχω σήμερα 30 εργαζομένους.

ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1700 ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟ
ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ, ΔΕΣ ΕΔΩ.
ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΕΔΩ 15€
ME ΔΩΡΕΑΝ TA ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι πωλήσεις είναι για όλους μας και μπορούν να μας δώσουν πρόσβαση σε αυτούς που έχουν το χρήμα και μπορούν να το ανταλλάξουν μαζί μας. Αν στόχος σας είναι να ανταλλάξετε τις ικανότητες σας και να βγάλετε περισσότερα χρήματα, πρέπει να δημιουργήσετε ένα διαχρονικό μοντέλο ανάπτυξης. Είναι άδικο να χαραμίζετε τα ταλέντα σας για οριακό εισόδημα, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει.

Ξέρω, θεωρείτε ότι δεν είναι εύκολο.

Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς!

Εκτός από το ΑΦΘΟΝΙΑ, υπάρχουν και τα 2 εκπαιδευτικά διήμερα σεμινάρια, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ Οκτώβριο & Νοέμβριο, και θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά την ανάπτυξή σας.

Να είστε γενναίοι, Μάνος

Υ.Γ. Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τα δωρεάν καθημερινά επεισόδια συμβουλών μέσω e-mail, κάνοντας εγγραφή εδώ. Βρισκόμαστε στο επεισόδιο #430. Μην χάνετε ούτε ένα, από τη μοναδική στο είδος της αλληλογραφία για χιλιάδες αναγνώστες εδώ και 2 χρόνια.

Ακολούθησε το Μάνο στο Instagram ΕΔΩ