Τις τελευταίες μέρες έγινε στη χώρα μας η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, στο οποίο μάλιστα λαμβάνουν μέρος πολλές μεγάλες επιχειρήσεις – δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάθε χρόνο ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτό το γεγονός για να κάνει τις επίσημες εξαγγελίες του.

Είναι ένα γεγονός που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και τον εμπορικό κόσμο. Εκεί λοιπόν, παρατηρήσαμε – όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Social media – να κάνουν παρέλαση επαγγελματίες με τίτλους εργασίας που χρειάζονται 3 σειρές για να περιγραφούν, οι οποίοι, ενώ είναι ανοιχτοί στα social και κάνουν πληθώρα αναρτήσεων και δημοσιοποιήσεων, αποτυγχάνουν τελικά να αναπτύξουν τους followers τους. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι και είναι η αλήθεια πως τo κύρος του κάθε επαγγελματία δεν μπορεί να κριθεί από τον αριθμό των follower, ούτε όμως και από το πως το περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του . Είναι όμως αναμενόμενο, όταν μιλάμε για εκπαιδευτή των social media και των πωλήσεων μέσω αυτών, με παχυλό τίτλο να αναμένεις κάποια στοιχειώδη αποτελέσματα δημοτικότητας ως διαπιστευτήρια, και ειδικά σε ένα τόσο σπουδαίο μέρος, όπως την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τι συμβαίνει τελικά με τη δημοφιλία κάποιου επαγγελματία σήμερα; Είναι κριτήριο αξιολόγησης; Έχουν δίκιο οι νέοι που αναζητούν σημάδια αξιοπιστίας; Ποιος τελικά γνωρίζει πώς λειτουργούν τα social media και οι πωλήσεις μέσα από αυτά;

Συγγνώμη που θα το πω, αλλά αυτό, εμάς τουλάχιστον, μας παραξενεύει και ταυτόχρονα μας προβληματίζει. Γιατί όσο δεν εκτίθεσαι και δεν κοινωνικοποιείσαι στα social, είναι κατανοητό να μην έχεις πολλούς ακολούθους. Όταν όμως προωθείς τη δουλειά σου μέσα από το διαδίκτυο, προσπαθείς να μεταδώσεις τις γνώσεις σου και επιζητείς την αναγνώριση και την επιβράβευση, ε τότε, κάτι δεν πάει καλά, δε νομίζετε; Δεν μπορεί να είσαι τόσο καλός στη δουλειά σου, να διαφημίζεις κάθε μέρα την αξία σου και οι άνθρωποι να μην σε εμπιστεύονται για να ακολουθήσουν.

Συμφωνούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να συμβεί, όμως η ερώτηση είναι: Μήπως τελικά όσοι δεν τα καταφέρνουν να γίνουν γνωστοί και δημοφιλείς, δεν έχουν ανακαλύψει τι πρέπει να πουν στον κόσμο, και στην περίπτωση των social media coachers, δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους και άρα κανέναν επί της ουσίας, γι’ αυτό και δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν το κοινό; Δεν γίνεται να προωθείς τις συμβουλές σου, να λες ότι είσαι coach στα social media και να μην έχεις followers. Είναι σαν να λες ότι είσαι σεφ και να μην έχεις κανένα φαγητό στην κουζίνα σου να παρουσιάσεις. Τι λέει αυτό για τη δουλειά σου; Ας μην ξεχνάμε ότι στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, είναι κι αυτός ένας τρόπος αξιολόγησης, όπως ήταν παλιά η φήμη του επαγγελματία που εξαπλωνόταν από στόμα σε στόμα. Θυμάμαι τη μάνα μου να τρέχει στην άλλη άκρη της Αθήνας, στο χασάπικο του κυρ-Φώτη που όλοι ήξεραν ότι είχε το καλύτερο κρέας. Τι συμβαίνει επιτέλους με τη φήμη; Ποιον πρέπει να εμπιστευτώ και να ακολουθήσω; Τι αναζητά ο αλγόριθμος και οι millennials;

Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε πως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας που δεν ασχολείται με όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο, είναι έξω από τη σημερινή πραγματικότητα, δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να βοηθηθεί από κανέναν και γι’ αυτό δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Στόχος μας δεν είναι να σας πείσουμε ότι όποιος είναι δημοφιλής είναι οπωσδήποτε και χρήσιμος ή αξιόπιστος. Γράφοντας αυτό το άρθρο, το μόνο που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να αναλύσουμε τι σημαίνει δημοφιλής, τι άξιος και τι ανθρωποφάγος. Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να βρείτε τον δρόμο σας μέσα στον λαβύρινθο του διαδικτύου και να καταλάβετε ποιους πρέπει να ακούτε. Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, να δώσετε την ευκαιρία σε ανθρώπους που πραγματικά το αξίζουν, να σας δώσουμε να καταλάβετε ότι μπορείτε να τους ξεχωρίζετε.

Ένα είναι σίγουρο: οι τίτλοι, όσο εντυπωσιακοί και πολύπλοκοι κι αν είναι, δεν δείχνουν τίποτα. Το θέμα είναι να αποδεικνύεις αυτό που είσαι κι όχι απλά να το λες.

Όσοι είναι δημοφιλείς, για κάποιο λόγο είναι. Γι’ αυτό κι όταν ακούμε ανθρώπους να κατηγορούν και να απαξιώνουν όσους έχουν αποδείξει ποιοι είναι, όσους έχουν βγει νικητές με την αξία τους και επιβραβεύονται γι’ αυτό μέσα από τη δημοτικότητά τους και την αλληλεπίδρασή τους με το κοινό, μόνο θλίψη μπορούμε να αισθανόμαστε. Στο εφεξής λέμε να  τους αποκαλούμε ανθρωποφάγους.

Είναι οξύμωρο οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο λαός ψηφίζει σοφά στις εκλογές να θεωρούν ότι ο ίδιος λαός «ψηφίζει» βλακωδώς όσους επιβραβεύει στα social. Το να κατηγορείς συλλήβδην όλους τους δημοφιλείς ως ανάξιους και αναξιόπιστους, το μόνο που δείχνει είναι ζηλοφθονία. Αφήστε που με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεις όχι μόνο αυτούς που έχουν πετύχει αλλά και ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που τους στηρίζει και τους ακολουθεί.

Είναι γεγονός βέβαια ότι κάποιες φορές το κοινό δεν είναι και τόσο σοφό στις επιλογές του – τόσο στα social όσο και στις εκλογές. Είναι άπειρα τα παραδείγματα ανθρώπων που ανέβηκαν στα ύψη απότομα και αδικαιολόγητα, που απογειώθηκαν – ακόμα και με fake followers– και που οι ίδιοι ανθρωποφάγοι που τους έκαναν «θεούς», τους αποκαθήλωσαν με συνοπτικές διαδικασίες και τους «ξέσκισαν» για να χαρεί το φιλοθεάμον κοινό. Άρτος και θεάματα, όπως έλεγαν και στην αρχαία Ρώμη.

Ίσως, όσους θέλουν να γίνονται κριτές των πάντων, όσους δείχνουν με το δάχτυλο και το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν, απλά να τους ξενίζουν οι νέες τεχνολογίες γιατί, για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, οι περισσότεροι από όσους τα λένε αυτά έχουν και κάποια ηλικία. Σπάνια θα ακούσεις νέο άνθρωπο να κατηγορεί άκριτα και συλλήβδην όλα αυτά με τα οποία τυχόν διαφωνεί.

Οι νέοι έχουν μεγαλώσει διαφορετικά και έχουν μάθει πάντα να ψάχνουν για αποδείξεις, ενώ οι μεγαλύτεροι είναι μαθημένοι να «ακολουθούν» πιο εύκολα, είναι περισσότερο – ας μου επιτραπεί η έκφραση – «πρόβατα».

Οι νέοι δεν ακολουθούν σαν «πρόβατα», θέλουν να δουν εικόνα για να πεισθούν, αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για να ανακαλύψουν ποιοι μπορούν να τους βοηθήσουν, σκέφτονται ποιους θα ακούσουν και δεν το κάνουν παρά μόνο αν πεισθούν απόλυτα για την αξία κάποιου.

«Πρόβατα» είναι όσοι, ενώ η ζωή τους δεν βελτιώνεται, συνεχίζουν να ακολουθούν τον βοσκό. Οι millennials έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που για τους μεγαλύτερους μοιάζει εξωπραγματικό και γι’ αυτό έχουν μάθει όχι μόνο να προσαρμόζονται στις συνθήκες, αλλά και να τις διαμορφώνουν. Κανείς δεν μπορεί να τους αποξενώσει γιατί είναι οι πελάτες του παρόντος και, κυρίως, του μέλλοντος.

Άρα, στις περισσότερες περιπτώσεις, για να είναι κάποιος δημοφιλής, μάλλον κάτι κάνει καλά. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι δημοφιλείς – όσοι ο κόσμος αγαπάει και στηρίζει σταθερά και διαχρονικά – έχουν αποδείξει την αξία τους γι’ αυτό και παραμένουν ψηλά. Μπορεί να είναι εύκολο να ανέβεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθείς στην κορυφή, πρέπει να αποδείξεις ότι το αξίζεις, και όχι μόνο μία φορά, πρέπει να το αποδεικνύεις κάθε μέρα. Κακά τα ψέματα, δύσκολα πια μπορείς να κρυφτείς. Η εικόνα στη σύγχρονη εποχή είναι τόσο δυνατή που δεν μπορείς να αφήσεις τίποτα στην αφάνεια.

Τις περισσότερες φορές βέβαια – κατά περίεργο τρόπο – όσοι συνηθίζουν να επικρίνουν και να γίνονται πικρόχολοι στις επιτυχίες των άλλων δεν έχουν καν επιχειρήματα για να στηρίξουν την άποψή τους. Τα μόνα τους επιχειρήματα είναι κάποια αρχαιοελληνικά ρητά και κάποια τσιτάτα διασήμων που ανακαλύπτουν στο διαδίκτυο – παρεμπιπτόντως, τα περισσότερα από αυτά δεν ισχύουν. Διαθέτουν δε τεράστια γκάμα ρητών· στην ίδια συζήτηση μπορούν πολύ εύκολα να περάσουν από τη Lady Gaga στον Αριστοτέλη, χωρίς καν να φροντίσουν να μάθουν τι πραγματικά έχει πει ο καθένας από αυτούς.

Για τη Lady Gaga δεν ξέρω, ο Αριστοτέλης πάντως έχει πει ότι το ωραίο δεν είναι μία έννοια που ανήκει στον ιδεατό αλλά στον υλικό κόσμο, είναι μια αντικειμενικά υπαρκτή ποιότητα και οφείλει να αποδεικνύει την αξία του στον υπαρκτό κόσμο και όχι στα λόγια. Επιτρέψτε μας να συμφωνούμε με τον Αριστοτέλη! Όλοι καλούμαστε να αποδείξουμε την αξία μας στον υπαρκτό κόσμο, στο εδώ και το τώρα.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι επικρίνουν είναι ταυτόχρονα και αυτοί που προσπαθούν – και πολλές φορές τα καταφέρνουν – να κατευθύνουν την κοινή γνώμη (ευτυχώς, όχι τη γνώμη των νέων αλλά των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων): ημιμαθείς δημοσιογράφοι και επαγγελματίες, φωτεινοί παντογνώστες που περιφέρονται στα κανάλια και τα sites και κακώς εννοούμενοι «κουλτουριάρηδες» που επειδή έχουν αποτύχει οι ίδιοι δεν ανέχονται την επιτυχία κανενός.

Αυτό που δεν έχουν μάθει όλοι αυτοί είναι ότι η κουλτούρα είναι μια θετική έννοια, μια ανώτερη ποιότητα, ότι όσοι πραγματικά έχουν κουλτούρα είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι, ευαίσθητοι, με ενσυναίσθηση (ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου, να τον καταλάβεις, να τον συνδράμεις, να τον στηρίξεις). Είναι άνθρωποι που δέχονται το διαφορετικό, σέβονται τις απόψεις των άλλων ακόμα κι όταν διαφωνούν, στηρίζονται σε επιχειρήματα και αποδείξεις και δεν σε περιμένουν στη γωνία για να σε «σταυρώσουν».

Δυστυχώς στη χώρα μας, για πολλούς, η κουλτούρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια γι’ αυτό και είμαστε ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που χρησιμοποιούμε αυτή την υπέροχη λέξη – που στην ουσία σημαίνει πολιτισμόςγια να κοροϊδέψουμε κάποιον.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους ανθρωποφάγους να φαγωθούν μεταξύ τους και να μάθουμε στα παιδιά μας να αναζητούν πάντα τις αποδείξεις, σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καθενός φαίνονται ξεκάθαρα στο διαδίκτυο και τα social, και τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό.

Ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν, το μέλλον δεν ανήκει στους ανθρωποφάγους, αλλά σε μια νέα γενιά που στόχο έχει τη δημιουργία και όχι την καταστροφή, τη ζωή κι όχι τον θάνατο. Μη φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να κατακρίνουμε όσους είναι δημοφιλείς, και πιθανόν χρήσιμοι για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί ειδικοί επαγγελματίες που δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Αν είσαι άνθρωπος που έχεις όνειρα να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο, δεν ταιριάζεις στα κλισέ της κοινωνίας και δεν τα καταφέρνεις, μην νιώθεις μόνος! Ό,τι κάνουμε πιστεύουμε ότι διαφοροποιεί το μέλλον μας από τα στερεότυπα, πιστεύουμε ότι κάνει τους ανθρώπους να ενεργούν διαφορετικά, αποτελεσματικά.

Θα έρθεις στην παρέα μας;  Διάλεξε εδώ

Υ.Γ. Συνήθως τα κείμενα που διαβάζετε εδώ τα υπογράφει ο Μάνος. Αυτό το κείμενο όμως είναι μια συλλογική δουλειά της ομάδας τουXDream. Είναι κοινές σκέψεις όλων μας, που προήλθαν μέσα από πολύ συζήτηση και γεννήθηκαν από την αγανάκτηση με όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας. Είναι αποτέλεσμα της κοινής μας θέλησης να συμβάλλουμε στο να καθαρίσουμε επιτέλους το τοπίο γύρω μας και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας.

Γι’ αυτό και το XDream δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να τους χαϊδεύουν τα αυτιά, που μένουν προσηλωμένοι στο παρελθόν και κολλημένοι στο βάλτο της μικρότητας. Είναι για ανθρώπους με ανησυχίες, με όνειρα, με όραμα και σχέδιο για το μέλλον, που δεν επαναπαύονται στα λίγα αλλά επιζητούν το απόλυτο. Όταν ακολουθείτε τον Μάνο, ακολουθείτε και μια ομάδα που της αρέσει να προσφέρει. Αυτό είναι τοXDream.

 

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του XDream