Όταν για πρώτη φορά στη ζωή μου άκουσα τη φράση που λέει ότι αν δεν βγάζεις λεφτά ακόμα και την ώρα που κοιμάσαι, είναι πολύ πιθανό να πεθάνεις εργάτης, κατάλαβα πως έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο που αξιοποιώ τα χρήματά μου.

Στην αρχή, σκέφτηκα να αγοράσω ένα mini market στη γειτονιά μου και πιο πριν είχα σκεφτεί να φτιάξω την Albumake στην ταράτσα του σπιτιού μου.

Αν παρατηρήσεις αυτές τις δύο ιδέες, θα δεις ότι η πρώτη αφορά ένα τελείως άγνωστο σε μένα αντικείμενο, ενώ η δεύτερη είναι ένα πολύ περιοριστικό μεν, γνωστό σε μένα δε, μοντέλο επιχείρησης.

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω δεκάδες ανθρώπους να είναι μισθωτοί και ταυτόχρονα να κάνουν και δεύτερη δουλειά ή να επενδύουν περισσότερο χρόνο στη δουλειά τους. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί σημαίνει ότι πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να κερδίσουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να βελτιώσουν τις επιλογές στη ζωή τους ή γιατί επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά. Έχουν καταλάβει πως τα χρήματα είναι ένα εργαλείο προς αξιοποίηση και δεν βοηθάει να κάθονται.

Το λάθος είναι ότι πολλές φορές τα τοποθετούν σε οτιδήποτε θεωρούν ευκαιρία χωρίς να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να το σκεφτούν. Τεράστια βοήθεια για να καταφέρουμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η εξαιρετική τυποποιημένη θεωρία που μας δίνει ο Warren Buffett:

1. Δεν επενδύεις σε κάτι που έχει ήδη κυριαρχήσει ο ανταγωνισμός.
2. Δεν επενδύεις σε κάτι που δεν βγάζει νόημα.

Ο στόχος είναι να πετύχεις, όχι να είσαι άλλος ένας από τους πολλούς. Πριν λοιπόν αποφασίσεις να μπεις σε έναν κλάδο, είναι καλό, πρώτα και κύρια, να γνωρίζεις τη δουλειά. Να είσαι ο «MasterChef» στη δουλειά σου και όχι απλά ένας βοηθός, ένας μαθητευόμενος.

Κάθε δουλειά έχει έναν τομέα που είναι ο πρωταγωνιστικός. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο ξεκινάει από την κουζίνα, οπότε, αν δεν είσαι ο ίδιος σεφ, θα πρέπει να βρεις έναν. Αλλά ποιος ξέρει αν αυτός που θα βρεις κάνει για τη δουλειά; Και, μήπως όταν το μάθεις θα είναι αργά;

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που στήνονται με την ιδέα ότι θα προσλάβουν έναν expert να κάνει τη δουλειά, αποτυγχάνουν να κυριαρχήσουν ακριβώς επειδή ο επιχειρηματίας δεν ήταν MasterChef, δεν γνώριζε τη δουλειά.

Εμένα προσωπικά, μου πήρε πολύ χρόνο για να αποκτήσω εμπειρία στην κατασκευή κουτιών (μπομπονιέρες, κουτιά φιαλών κρασιού, ζαχαροπλαστείων κ.α.), ενώ από την άλλη ήταν παιχνιδάκι να οργανώσω την αλυσίδα παραγωγής των εκτυπώσεων ψηφιακών άλμπουμ. Φυσιολογικό, μιας και από 14 ετών ασχολούμαι με τη φωτογραφία, έχω γράψει στο κοντέρ πολλά χιλιόμετρα με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και έχω περάσει από όλα τα στάδια, από την αναλογική στην ψηφιακή εκτύπωση και από τον σκοτεινό θάλαμο στη laser τεχνολογία.

Και θα μου πεις τώρα γιατί σου τα λέω όλα αυτά! Γιατί η εμπειρία είναι αυτή που θα σου δείξει αν αξίζει να μπεις σε κάποιον κλάδο.

Εμπιστεύσου την εμπειρία σου. Υπάρχει ανταγωνισμός που κυριαρχεί; Αξίζει να μπεις; Βγάζει νόημα αυτό που πας να κάνεις; Με λίγα λόγια, είσαι ο MasterChef ή θα παίζει μπαλίτσα ο ανταγωνιστής, ο εργαζόμενος, ο προμηθευτής ή ο πελάτης σου;

Φέρσου έξυπνα. Η εξυπνάδα είναι το μεγαλύτερο προσόν που θα χρειαστείς στην επιχειρηματικότητα.

Να περνάς καλά!

Κεφάλαια βιβλίου

1. Τα όνειρα
2. Η Στερεότυπη φιλοδοξία
3. Η Χρυσή Εξίσωση
4. Ταµειακές ροές
5. Ποιος έχει τα λεφτά µου;
6. Ποιον ακούς;
7. Κουµπαράς VS επενδύσεις
8. Το χρήµα υπάρχει παντού
9. Εικονική πραγµατικότητα
10. Τυποποίηση

SOS

Σύντροφος
Παιδιά
Συνέταιρος
Ανταγωνισµός
Λάθος Επενδύσεις – Εξοπλισµός
Στα πέριξ του λογιστηρίου γίνονται τροµακτικά λάθη
∆άνεια
Social Media
Το Τρίγωνο – Η Ιδέα
Roller Coaster
Άντρας VS Γυναίκα