Σύμφωνα με το Wikipedia, πεισματάρης, -α, -ικο είναι:

Αυτός που δεν αλλάζει γνώμη εύκολα και εμμένει στις αποφάσεις του, παρά τα λογικά επιχειρήματα που επικαλούνται οι άλλοι, ο πείσμων, ο ξεροκέφαλος.

Αυτά λέει το λεξικό. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε γύρω μας, θα δούμε ότι τις περισσότερες φορές, το να είσαι πεισματάρης και να είσαι πρόχειρος είναι το ίδιο πράγμα.

Αν θέλετε να είστε πιο σίγουροι για τις αποφάσεις σας, προτείνω να ακολουθήσετε την καρτεσιανή μέθοδο, η οποία βασίζεται σε 4 κανόνες:

  1. Καταρχήν, δεν δεχόμαστε κάτι ως αληθινό, αν δεν υπάρχει εμφανής γνώση της αλήθειάς του, αποφεύγοντας βιασύνες και προκαταλήψεις.
  2. Κατόπιν, διαιρούμε κάθε μια από τις δυσκολίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.
  3. Βάζουμε τις σκέψεις μας σε παράταξη, ξεκινώντας με τα απλούστερα και τα ευκολότερα για να καταλήξουμε σταδιακά στη γνώση των συνθέτων και πιο δύσκολων.
  4. Επανελέγχουμε τη συλλογιστική πορεία μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις.

Μπερδευτήκατε;

Ο Descartes – ευρέως γνωστός ως Καρτέσιος – αναζητά την αλήθεια ωθούμενος από την αμφιβολία και ακολουθώντας συγκεκριμένο βηματισμό στη σκέψη του. Αν και η βεβαιότητα είναι κεντρική ιδέα για τον Καρτέσιο, ο δρόμος προς τη βεβαιότητα ξεκινά από την αμφιβολία. Δεν μένει όμως στην αμφιβολία. Η αμφιβολία είναι η ώθηση που τον οδηγεί στη βεβαιότητα.

Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι αρκούνται στην αμφιβολία. Το δίκτυο που συναναστρέφονται πυροδοτεί αυτή την αμφιβολία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε αναξιόπιστα συμπεράσματα, σχεδόν σε όλα τα θέματα.

Ο καρτεσιανός άνθρωπος δεν μένει στην επιφάνεια και την αμφιβολία, προχωράει παρακάτω, εμβαθύνει και ψάχνει για τη βεβαιότητα.

Για παράδειγμα, έχετε ποτέ ψάξει να ανακαλύψετε θεραπεία για τα εισοδήματά σας;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί με ποιον τρόπο μπορείτε να βελτιώσετε το εισόδημά σας μέσα από τη δουλειά που κάνετε ήδη;  

Αν έχετε επιχείρηση με ποιο τρόπο θα μπορούσε αυτή να είναι περισσότερο ακμάζουσα;

Εδώ και δεκαετίες, γιατροί και ερευνητές έχουν προσπαθήσει να βρουν θεραπεία για τον καρκίνο. Ουσιαστικά, αναζητούν μια θεραπεία ή κάποιο είδος επέμβασης ευρέως φάσματος που να θεραπεύει τα πάντα, από τη λευχαιμία έως τον καρκίνο παχέος εντέρου. Όμως, στην πραγματικότητα, καταφέρνουν να σημειώνουν σημαντικές ανακαλύψεις, μόνο όταν σταματούν να βλέπουν το πρόβλημα συνολικά και εστιάζουν αποκλειστικά σε ένα είδος καρκίνου.

Από την άλλη, υπάρχουν γύρω μας πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν προσπαθήσει να βρουν τη μαγική συνταγή που θα θεραπεύσει τις ταμειακές ροές τους. Όμως, επειδή και αυτοί, στην πλειοψηφία τους, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη μεγάλη εικόνα του, αδυνατούν να το λύσουν συνολικά.

Εν ολίγοις, η πρόοδος έρχεται τεμαχίζοντας το πρόβλημα σε μικρότερα κομμάτια, τόσο στην ιατρική όσο και στα εισοδήματά σας.

Οι ερευνητές, με το να μην προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνολικά, βρίσκουν λύσεις σε κάποια από τα κομμάτια, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε ανακαλύψεις για άλλους τύπους καρκίνου.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν προσπαθείτε να λύσετε τεράστια προβλήματα πρέπει να επιτεθείτε πρώτα στα μικρά.

Δεν χρειάζεται να αναζητήσετε λύση για το πώς θα κερδίσετε 500.000€ το 2020. Αρκεί να βρείτε λύση στα μικρότερα προβλήματα που σας εμποδίζουν να φτάσετε εκεί.

Σε αυτό το κομμάτι προσπαθώ να βοηθήσω με τα βιβλία μου.

Το ΑΦΘΟΝΙΑ είναι ένα βιβλίο που δεν τάζει εκατομμύρια· είναι ένα βιβλίο βιωματικό και μας δείχνει ποια είναι τα 10 στερεότυπα λάθη της κοινωνίας που μας εμποδίζουν να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας. Γι’ αυτό και το εμπιστεύθηκαν πάνω από 3.000 αναγνώστες μέσα σε μόλις 18 μήνες. Γι’ αυτό και σας δίνουμε το δικαίωμα, αν θεωρήσετε ότι δεν σας βοηθά, να το επιστρέψετε. Κανείς από τους 3.000 ανθρώπους που το έχουν διαβάσει δεν το έχει επιστρέψει.

Γιατί σημασία έχει να λύσετε τα μικρότερα προβλήματα.

Παρακάτω, θα βρείτε τα κεφάλαια του ΑΦΘΟΝΙΑ και, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το μοναδικό βιβλίο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου.

Διαφορετικά, μπορείτε να το αποκτήσετε εδώ μέσω της εύκολης φόρμας – χωρίς e-shop και κωδικούς – πληρώνοντας με αντικαταβολή, μόνο με 14.50€ και δωρεάν έξοδα αποστολής.

 

Φιλικά,

Μάνος Δασκαλάκης

Κεφάλαια βιβλίου

1. Τα όνειρα
2. Η Στερεότυπη φιλοδοξία
3. Η Χρυσή Εξίσωση
4. Ταµειακές ροές
5. Ποιος έχει τα λεφτά µου;
6. Ποιον ακούς;
7. Κουµπαράς VS επενδύσεις
8. Το χρήµα υπάρχει παντού
9. Εικονική πραγµατικότητα
10. Τυποποίηση

SOS

Σύντροφος
Παιδιά
Συνέταιρος
Ανταγωνισµός
Λάθος Επενδύσεις – Εξοπλισµός
Στα πέριξ του λογιστηρίου γίνονται τροµακτικά λάθη
∆άνεια
Social Media
Το Τρίγωνο – Η Ιδέα
Roller Coaster
Άντρας VS Γυναίκα