Αν ψάξουμε στην ιστορία, θα βρούμε εκατοντάδες επιχειρήσεις που μεγαλούργησαν, αλλά και χιλιάδες που καταστράφηκαν χάνοντας απίστευτα λεφτά και ευκαιρίες.

Πρόσφατα, διάβαζα την ιστορία του Mark Twain, διάσημου συγγραφέα με πιο γνωστά έργα το Οι Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ και το Χάκλμπερι Φιν. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, οδηγός ποταμόπλοιου, ανθρακωρύχος, τυπογράφος, επιχειρηματίας, επενδυτής. Ένας άνθρωπος δραστήριος που προσπάθησε να πετύχει επιχειρηματικά μα δεν τα κατάφερε.

Το 1870 παντρεύεται την Ολίβια Λάγκντον και παίρνει ως προίκα μια τεράστια περιουσία. Λάτρης των νέων τεχνολογιών καθώς είναι – υπήρξε φίλος του Νίκολα Τέσλα – επενδύει αμέσως σε καινοτομίες μεγάλο κομμάτι της προίκας της γυναίκας του. Κάνει όμως λάθος επενδύσεις και το χάνει. Λάθος σκέψη, λάθος εκτίμηση, λάθος πληροφορίες; Ποιος ξέρει; Ίσως όμως, αν τα χρήματα ήταν δικά του και δεν του είχαν έρθει ουρανοκατέβατα, να μην αποφάσιζε να τα επενδύσει τόσο απερίσκεπτα. Βλέπεται, όταν ξεκινάς με χρήματα άλλων, το «παιχνίδι» γίνεται επικίνδυνο γιατί το αντιμετωπίζεις σαν καιροσκόπος. Θεωρείς πως έχεις με κάτι να παίξεις.

ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ

Πρώτο συμπέρασμα: Ο Mark Twain, ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας, δεν κατάφερε να πετύχει οικονομικά γιατί επέτρεψε να κυριαρχήσει μέσα του ο καιροσκόπος.

Η επιχείρηση που ίδρυσε με τα χρήματα του πεθερού του στοίχισε 300.000$ (7 εκατομμύρια σήμερα) και είχε να κάνει με μια καινοτόμα εκτυπωτική μηχανή που θα αντικαθιστούσε τα ανθρώπινα χέρια στην τυπογραφία, θα αύξανε την ποιότητα της εκτύπωσης, θα μείωνε τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου και θα οδηγούσε ολόκληρο τον κλάδο σε ένα λαμπρό μέλλον. Με λίγα λόγια, μόνο καφέ που δεν σου έφτιαχνε!

Ωστόσο, το μηχάνημα τελικά δεν δούλεψε, καθώς δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ σε πραγματικές συνθήκες. Και, για να πούμε την αλήθεια, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με κάθε τι πρωτοποριακό και γι’ αυτό η επένδυση στην καινοτομία συνεπάγεται πολύ υψηλό ρίσκο.

Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον Twain για έλλειψη γνώσης ή εμπειρίας στον τομέα. Αν κάποιος γνώριζε καλά εκείνη την εποχή το περιβάλλον της τυπογραφίας, ήταν ο Twain, μιας και είχε ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το αντικείμενο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μάλιστα, ήταν τόσο φιλόδοξος που δεν δίστασε, αφού χρησιμοποίησε όλη την περιουσία της γυναίκας του, να πάρει και έναντι από τη συγγραφική του αμοιβή προκειμένου να επενδύσει ακόμα περισσότερα.

Συμπέρασμα δεύτερο: Όσο καλά και να γνωρίζεις μια αγορά, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα δουλέψει κάθε ιδέα σου.

Η ΧΑΣΟΥΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ιστορία του, βέβαια, δεν σταματάει εδώ. Συνέχισε να κάνει λάθη και να χάνει χρήματα επενδύοντας σε «κακά» deals. Αν κάνεις την αρχή με μία λάθος επένδυση, κάπου στη γωνία σε περιμένουν και οι επόμενες. Και ο Twain έκανε συλλογή από λάθος επενδύσεις:

1. Στη βαθυτυπία
2. Σε έναν μαγνητικό τηλέγραφο
3. Σε μια συσκευή ψησίματος
4. Σε μετοχές
5. Σε ρολόγια

Δημιουργούσε λεφτά με τον κουβά· και έχανε λεφτά με τον κουβά.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 3 XDREAM ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ:

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΧΡΗΜΑ
2. ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ (ΟΧΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ)
3. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΟ

Ο Twain τα πήγε καλά στον πρώτο κανόνα – βρήκε και την περιουσία του πεθερού του. Δεν κατάφερε όμως, ούτε να την διατηρήσει ούτε να την πολλαπλασιάσει. Αργότερα στη ζωή, άρχισε να μαθαίνει και συνήθιζε να λέει: «Υπάρχουν δύο φορές στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν πρέπει να σκέφτεται καιροσκοπικά: όταν δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά και όταν μπορεί.»

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι: ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ.

Πολλοί από τους αναλυτές της ζωής του Twain έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο λάθος του στον οικονομικό τομέα ήταν ότι τοποθετούσε πάντα όλα τα λεφτά του στο ίδιο καλάθι και δεν επένδυε ταυτοχρόνως σε διαφορετικούς τομείς. Για μένα, το πρόβλημα του Twain δεν ήταν ότι έβαζε τα λεφτά του σε ένα καλάθι. Ήταν ότι τα έβαζε στο λάθος καλάθι.

Ας εξηγηθώ: Σε αντίθεση με όλους τους οικονομικούς αναλυτές, πιστεύω ότι δεν είναι καλό να βάζει κανείς τα χρήματά του σε διαφορετικά καλάθια. Αντιθέτως, είναι καλό να τα τοποθετεί σε τομείς που γνωρίζει και σε ό,τι έχει να κάνει με αυτούς τους τομείς. Αυτό ακριβώς είναι που βοήθησε εμένα προσωπικά να έχω σήμερα μια αξιόχρεη επιχείρηση χωρίς δανεισμό.

Για να επιστρέψω στην ιστορία, ο Mark Twain απογοητεύτηκε τόσο πολύ, που έπεσε σχεδόν σε κατάθλιψη – κακά τα ψέματα, σε κανέναν μας δεν αρέσει να χάνει χρήματα – και σταμάτησε να επενδύει. Και τότε ήρθε μια νέα επένδυση να του χτυπήσει την πόρτα και είπε όχι. Ποια; Το τηλέφωνο και ο Graham Bell! Για την ακρίβεια, η απάντησή του ήταν: «Κουράστηκα να επενδύω σε πράγματα των καιρών». (Βέβαια, την πρόταση του Bell την εκμεταλλεύτηκε ο γείτονάς του, που επένδυσε 5.000$ και κέρδισε το μεγαλύτερο jackpot που έχει κερδίσει ποτέ επιχειρηματίας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)

Ίσως από αυτή ακριβώς την ιστορία να εμπνεύστηκε και ο ίδιος ο Twain ένα από τα καλύτερα γνωμικά του: «Η τύχη χτυπά την πόρτα μια φορά στη ζωή αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι στο διπλανό μπαρ και δεν ακούει».

Διακόσια χρόνια μετά πάντως, η δική μου άποψη – ξεκινώντας από μια μικροαστική γειτονιά του Ταύρου – είναι πως ούτε η τύχη ούτε η εμπειρία παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στο αν θα πετύχεις. Τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει το ποιους έχεις δίπλα σου, με ποιους συνεργάζεσαι, ποιους ακούς.

Ίσως, λοιπόν, ο Twain να έπαιρνε τη μία λάθος απόφαση μετά την άλλη και να κατέληξε να πάψει να επενδύει γιατί στηριζόταν υπερβολικά στην τύχη.

ΤΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΧΗ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ.

Ξαναθυμίζω: Πρώτα βγάζουμε χρήματα, στη συνέχεια τα διατηρούμε – δεν τα σκορπάμε, αλλά ούτε τα κρύβουμε κάτω από το στρώμα – και τέλος, μαθαίνουμε από τους σωστούς ανθρώπους πώς να το πολλαπλασιάσουμε. Και θα καταφέρουμε να τα πολλαπλασιάσουμε μόνο αν οι επενδύσεις μας είναι σίγουρες, διαχρονικές και ασφαλείς.

Για παράδειγμα, όλοι οι φωτογράφοι γνωρίζουν ότι ο καλύτερος και διαχρονικά ασφαλής τρόπος για να μην χάνουν χρήματα, είναι να επενδύουν στις δημιουργίες της Albumake.

Θέλετε να χάνετε χρήματα;

Σίγουρα όχι!

Κανείς μας δεν το θέλει!

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σε κάθε αγορά οποιουδήποτε από τα δύο βιβλία μου ή και των δύο σας δίνω 100% εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Για να μην φοβάστε ότι θα πάρετε τη λάθος απόφαση.

Η αξία σου είναι το δίκτυό σου,
Μάνος