Καλημέρα σας, εύχομαι να είστε όλοι υγιείς. Γνωρίζω πως σε κανέναν μας δεν αρέσει να περιορίζεται και να μην μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα όπου και όπως θέλει, ωστόσο αυτό είναι κάτι που απαιτείται να γίνει για το καλό όλων μας, γι’ αυτό συστήνω υπομονή.

Αυτό που αισθάνομαι ότι ενδιαφέρει όλους μας είναι να κατανοήσουμε τα βασικά, αυτά που χρειάζεται να κάνει ο κάθε εργαζόμενος, επαγγελματίας και επιχειρηματίας προκειμένου να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από αυτή την κατάσταση και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους της επόμενης μέρας.

Γι’ αυτό σήμερα θα αναπτύξω τις 5 βασικές και πιο ισχυρές αρχές που μας βοηθούν όλους να προχωρήσουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή σε οποιαδήποτε κρίση, και ειδικά σε αυτή που διανύουμε αυτή την εποχή.

Είναι οι 5 αρχές που δημιουργούν ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο αναπτύσσει την ηθική νοημοσύνη μας και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε:

1. Δεν κάνουμε κακό σε κανέναν

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε αυτή τη φράση;

Εμένα, μου έρχονται στο μυαλό οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Το «Δεν κάνουμε κακό σε κανέναν» είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν στη σχολή όλοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί και οι κλινικοί κοινωνικοί λειτουργοί. Είναι κομμάτι από τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Η διαφορά είναι ότι αυτή η αρχή ισχύει σήμερα και για εμάς, ακόμα κι αν δεν ανήκουμε στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έτσι δεν είναι;

Και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η καλύτερη λύση για να μην κάνουμε κακό είναι… να μην κάνουμε τίποτα!

Είναι η λεγόμενη αρχή της συγκράτησης.

Ο πιο απλός και ταυτόχρονα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εφαρμόσουμε αυτή την αρχή είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες της εταιρείας μας, της κυβέρνησης και των επιστημόνων. Γιατί, αν είμαστε φορείς του ιού, αλλά δεν το γνωρίζουμε, μιας και πιθανόν να μην έχουμε συμπτώματα, μπορούμε πολύ εύκολα να τον μεταφέρουμε σε κάποιον άλλον, οπότε και παραβιάζουμε άθελά μας την αρχή «Δεν κάνουμε κακό σε κανέναν». Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε αυτή την πιθανότητα είναι να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Μια καλή άσκηση για όλους μας είναι να σχεδιάσουμε εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας με τους πελάτες, τους εργαζομένους και τα μέλη της οικογένειάς μας.
Κάντε αυτή την άσκηση και μην κάνετε κακό.

2. Κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας καλύτερη

Η μη πρόκληση βλάβης είναι το λιγότερο που πρέπει να φροντίζουμε να εφαρμόζουμε παντού και πάντα. Μα δεν φτάνει!

Οι ηγέτες, οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι άνθρωποι με ηθική νοημοσύνη είναι αφοσιωμένοι στην αρχή: «Κάνε τα πράγματα καλύτερα».

Για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα μεγάλες εταιρείες που επιλέγουν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω της συνεργασίας τους με φιλανθρωπικούς οργανισμούς, δωρίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Προφανώς, πολλοί από εμάς δεν έχουμε το μέγεθος και τα κεφάλαια για να το κάνουμε αυτό, αλλά σίγουρα όλοι με τη δουλειά μας έχουμε ή μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας.
Οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft, δωρίζουν μεν τεράστια χρηματικά ποσά γιατί αυτό είναι το σωστό, αλλά κερδίζουν από αυτό ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα: δημοσιότητα.

Τα media – ακόμα και τα άρθρα όπως αυτό εδώ – τους κάνουν δωρεάν διαφήμιση. Εμένα, ας πούμε, δεν μου ζήτησε η Microsoft να την αναφέρω. Ο λόγος που γράφω γι’ αυτή είναι ότι έκανε κάτι καλό και είναι σωστό να το προβάλλω.

Έτσι δημιουργεί ένας ηγέτης ηθική νοημοσύνη.

Ας σκεφτούμε όλοι τρόπους να κάνουμε με τη δουλειά μας καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας. Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε φιλανθρωπίες, αλλά σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των πελατών και των εργαζομένων μας αυτή την περίοδο.

Τώρα είναι η εποχή να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αυτό είναι που πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να προσέξουν.

3. Σεβόμαστε τους άλλους

Οι ηγέτες με ηθική δείχνουν το σεβασμό τους στους άλλους με το να τηρούν απαρέγκλιτα τους 2 παρακάτω κανόνες:

1. Κρατάνε τις υποσχέσεις τους.

2. Λένε πάντα την αλήθεια.

Αυτό είναι ένα θέμα που αξίζει τον κόπο να το δούμε περισσότερο διεξοδικά γιατί οι επιχειρήσεις δεν είναι ούτε τα μηχανήματα ούτε τα τούβλα, είναι οι άνθρωποι. Ο αρμός που κρατάει σταθερή μια επιχείρηση είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι – ή τουλάχιστον οφείλουν να είναι σαν συμβόλαια, σαν νομικά έγραφα.

Ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο κανόνα, τις υποσχέσεις.

Υποσχόμαστε, όταν πιάνουμε δουλειά, ότι θα κάνουμε όλα όσα περιγράφει η σύμβαση εργασίας μας. Σε αντάλλαγμα, ο εργοδότης ή ο πελάτης υπόσχεται να μας πληρώσει.

Αυτή λοιπόν την εποχή, που για πολλούς έχει αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον – πολύς κόσμος πια δουλεύει από το σπίτι – έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες περισπασμούς, όπως την τηλεόραση, τα social, τις συζητήσεις με λάθος ανθρώπους, το ψυγείο, τον καναπέ, και κυρίως, τα παιδιά μας.

Θα μου πείτε, «Ε, εντάξει, θα λειτουργώ σαν να είμαι στο γραφείο και θα τα καταφέρω». Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο, όσο πιθανόν μοιάζει, να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας, κι αυτό γιατί δεν θα υπάρχει κανείς συνάδελφος, προϊστάμενος ή εργοδότης να μας βλέπει και να μας κρατάει σε εγρήγορση, οπότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να «ξεχαστούμε». Και κάπως έτσι, μπαίνουν σε κίνδυνο οι υποσχέσεις και οι υποχρεώσεις μας.

Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς – για παράδειγμα μπορούμε να κλειστούμε στο δωμάτιό μας να δουλέψουμε ή να κλείσουμε την τηλεόραση ή το κινητό – για να καταφέρουμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας.

Αν εργάζεστε από το σπίτι, πρέπει να μάθετε να ελέγχετε το περιβάλλον σας για να αποδίδετε. Αν από την άλλη, είστε εργοδότης, θα πρέπει να δημιουργήσετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για όσους συνεχίζουν να εργάζονται, προκειμένου να αποδίδουν αποτελεσματικά.

Είναι υποχρέωση όλων μας να τηρούμε τις υποσχέσεις μας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Η στείρα αρνητικότητα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, δεν βοηθάει ούτε τον εργοδότη, ούτε τον εργαζόμενο, ούτε τον πελάτη.
Και πάμε στον δεύτερο κανόνα, την αλήθεια.

«Σε έναν πόλεμο, η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα.»

Οι ηγέτες με ηθική γνωρίζουν και θυμούνται πάντα αυτό το ρητό στις δύσκολες εποχές.

Είναι εντυπωσιακό το πώς οι μεγάλες εταιρείες πρόλαβαν να προετοιμαστούν και να ενημερώσουν και εμάς τους καταναλωτές για το τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να προστατευτούμε και εμείς και οι υπάλληλοί τους, πριν το κακό γίνει ανεπανόρθωτο.

Αν παραμένουμε πίσω στην επικοινωνία και δεν είμαστε ειλικρινείς, τελικά αυτός που θα ζημιωθεί είναι μόνο η επιχείρησή μας. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ολόκληρο το οικοδόμημα που ονομάζουμε business, απαιτείται πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια.

4. Είμαστε δίκαιοι

Εκατοντάδες επιχειρήσεις επέλεξαν, μέσα σ’ αυτή την πανδημία, να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να μείνουν σπίτι, αφαιρώντας τους μέρες από την κανονική τους άδεια ή δίνοντάς τους άδεια άνευ αποδοχών. Επιτρέψτε μου να πω ότι, πρακτικές σαν αυτές, δείχνουν πόσο χαμηλή ηθική νοημοσύνη διαθέτουν μερικοί.

Αυτό που στην πραγματικότητα καλούνται να κάνουν οι επιχειρήσεις αυτό το διάστημα δεν είναι να συμπεριφέρονται άδικα και ανήθικα, αλλά να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών και των εργαζομένων τους και να καταστρώσουν σχέδια που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης αύριο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που θα «βοηθήσουν» τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το δικαίωμα για εκ περιτροπής απασχόληση μέχρι και 6 μήνες μετά την καραντίνα. Πολύ φοβάμαι ότι ελάχιστες θα είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν ορθολογική και δίκαιη χρήση αυτής της παραχώρησης. Οι περισσότερες θα το εκμεταλλευτούν μόνο προς το συμφέρον τους. Είμαι απόλυτα σύμφωνος ότι το σωστό είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στους εργαζόμενους που δεν αποδεικνύουν ότι λειτουργούν υπέρ της επιχείρησης, αλλά τι θα γίνει με όσους αποδεικνύουν καθημερινά τη συμμετοχή και την αγάπη τους; Δεν πρέπει να επιβραβευτούν;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα:

Ένας πελάτης μού είπε σήμερα ότι μια μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα δεν είναι πρόθυμη να του επιστρέψει την κατάθεση από ακυρωμένο ταξίδι.

Ή οι αεροπορικές εταιρείες: δεν έχουν επιστρέψει, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, δεκάρα τσακιστή – και να σκεφτείτε ότι έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο ιστορικές πανδημίες.

Πείτε μου, είναι σωστή αντιμετώπιση αυτή; Όχι, είναι λάθος!

Για να πάρουμε, πρέπει να μάθουμε να δίνουμε, να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, χωρίς να σκεφτόμαστε μόνο το κέρδος, και μάλιστα το ανήθικο κέρδος.

Κι αναρωτιέμαι: Ακόμα κι αν ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να μην επιστρέφεις χρήματα, είναι σωστό να το κάνεις; Όχι! Όταν ζούμε σε μια τόσο ζοφερή εποχή, δεν είναι καθόλου σωστό!

Η δικαιοσύνη απέναντι σε όλους, πελάτες, εργαζομένους, συνεργάτες, είναι πολύ σημαντική γιατί, αν δεν υπάρχει, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και ολόκληρος ο κλάδος. Είναι νόμος ότι, όταν μια επιχείρηση επιλέγει το βραχυπρόθεσμο κέρδος και εφαρμόζει άκαμπτη πολιτική, δημιουργεί κακή εικόνα σε πολύτιμους, μακροχρόνιους και πιστούς πελάτες. Και, πολλές φορές, αυτή η εικόνα τους διώχνει. Αν αντιθέτως, αντιμετωπίσει τους πελάτες της δίκαια, είναι πολύ πιθανό να τους διατηρήσει και μετά την κρίση.

Η δικαιοσύνη είναι απαραίτητη στις επιχειρήσεις που στοχεύουν μακριά.

Βεβαιωθείτε ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ζούμε, αντιμετωπίζετε δίκαια τους υπαλλήλους και τους πελάτες σας γιατί μόνο έτσι θα τους έχετε κοντά σας και μετά.

5. Φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας

Φροντίδα, πόσο απλή λέξη και πόσα πράγματα κλείνει μέσα της.

Φροντίζουμε τους αγαπημένους, τους πελάτες, τους συνεργάτες μας, όλους όσους συμμετέχουν στο όνειρό μας, τους δείχνουμε έμπρακτα ότι τους νοιαζόμαστε, ότι δεν τους έχουμε αφήσει μόνους.

Οι ελεγχόμενες μετακινήσεις και το «Μένουμε Σπίτι» είναι η ιδανική ευκαιρία να αναπτύξετε την επικοινωνία με εκείνους που έχουν ανάγκη να σας ακούσουν, είτε αυτοί είναι οι πελάτες σας είτε άνθρωποι που εκτιμάτε ή αγαπάτε.

Για παράδειγμα, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δείτε κάποιον, στείλτε του ένα μήνυμα ή κάντε του ένα σχόλιο στα social που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη δυσκολία και να σχεδιάσει αποτελεσματικά την επόμενη μέρα. Ακόμα και μια αξιολόγηση, που δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά, μπορεί να δώσει ώθηση για μια ολόκληρη ζωή σε αυτόν που αξιολογείτε θετικά.

Οι ηγέτες με ηθική ενδιαφέρονται ουσιαστικά και φροντίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Προσπαθούν να τρώνε υγιεινά, βάζουν την καθημερινή άσκηση στη ζωή τους, και κοιμούνται καλά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αντισταθμίζουν την κρίση με θετικές σκέψεις. Όσο, όμως, μένει ανοιχτή η τηλεόραση στα φρικτά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Η αποχή από τις ειδήσεις για μερικές ώρες την ημέρα μας βοηθά στη διαχείριση του έντονου άγχους που οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε αυτές τις ημέρες.

Καμία κρίση, είτε εθνική είτε παγκόσμια, δεν κρατάει για πάντα. Αυτοί που δεν εγκαταλείπουν, αλλά συμβαδίζουν με τους γύρω τους καταφέρνουν να προηγηθούν την επόμενη μέρα, ακριβώς επειδή έχτισαν επαγγελματικές συνήθειες και διεκδίκησαν περισσότερους πελάτες και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα προβλήματα είναι συχνά μεταμφιεσμένες ευκαιρίες. Γι’ αυτό ακριβώς, χρησιμοποιήστε την καραντίνα για να επενδύσετε στον εαυτό σας, στους ανθρώπους γύρω σας και στο μέλλον.
Κλείνοντας, θα σας υπενθυμίσω ότι στην αρχή μιας πτήσης, η αεροσυνοδός ανακοινώνει: «Σε περίπτωση απώλειας πίεσης στην καμπίνα, θα πέσουν οι μάσκες οξυγόνου. Βάλτε τη μάσκα στον εαυτό σας πριν επιχειρήσετε να βοηθήσετε άλλους ».

Γιατί αν δεν είστε καλά εσείς, δεν είστε σε θέση να βοηθήσετε κανέναν.

Να περνάτε καλά και δημιουργικά,

Μάνος

 

Υ.Γ., Παρακάτω, μπορείς να προετοιμαστείς με τα πιο δημοφιλή και πλέον απαραίτητα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την κρίση. Εύκολα και ανέπαφα στην πόρτα σου σε 1 ημέρα, με δωρεάν έξοδα αποστολής σε όλη την Ελλάδα.