Το σύστημα παράγει εργάτες.

Μεγάλη αλήθεια!

Πώς θα ξεφύγω από αυτό;

Τι πρέπει να κάνω για να απογειώσω το εισόδημά μου;

Εδώ ακριβώς είναι που βγαίνει στο προσκήνιο η μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη στην οποία όλοι μεγαλώσαμε και υπακούει στα εξής:

1. Να έχεις καλούς βαθμούς.
2. Να μπεις στο πανεπιστήμιο.
3. Να βρεις μια καλή δουλειά.
4. Να αποταμιεύεις το 10% του μισθού σου.
5. Να επενδύεις ένα 10% σε σίγουρες μετοχές.
6. Να ψάχνεις τις εκπτώσεις και να ψωνίζεις με κουπόνια.
7. Να φτιάξεις ένα σπιτάκι για να γλυτώσεις το ενοίκιο.
… και στα 65 θα έχεις γίνει πλούσιος.

Δηλαδή, τι μας λέει η μεσαία τάξη; Μας λέει να πάρουμε το καράβι από τον Πειραιά για την Κέρκυρα, αλλά να κάνουμε τον γύρο της Πελοποννήσου για να φτάσουμε και να μην πάμε από τον Ισθμό που είναι πιο σύντομα.

«Χέσε ψηλά κι αγνάντευε» που λένε και στο χωριό!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι απαντήσεις που θα πάρουμε εξαρτώνται από τις ερωτήσεις που θα κάνουμε, σωστά; Συνήθως, η μεσαία τάξη ρωτάει: Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλό εισόδημα; Και, επειδή έτσι έχουμε μεγαλώσει, οι 7 παραπάνω είναι οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις που θα δώσουμε στον εαυτό μας και που υπόσχονται περισσότερα χρήματα. Το κακό βέβαια είναι ότι συνήθως έχουν πενιχρά αποτελέσματα.

Μήπως, λοιπόν, να το σταματήσουμε αυτό;

Μου κάνει εντύπωση να βλέπω τον περιπτερά της γειτονιάς μου να κερδίζει περισσότερα από έναν πτυχιούχο. Για παράδειγμα, υπάρχει εδώ στην περιοχή που ζω ένα ψιλικατζίδικο που έχει 12 άτομα προσωπικό και μάλιστα κάνει και delivery. Επομένως, μοιάζει να μην έχει τόση σημασία τι δουλειά κάνεις, αρκεί να μάθεις να την κάνεις σωστά.

Μήπως λοιπόν να σταματήσουμε να κοιτάμε τα στερεότυπα και να δούμε για λίγο την ουσία;

Κοιτάζοντας την ουσία, θα καταλάβουμε ότι η απάντηση στην αρχική ερώτηση θα έπρεπε κανονικά να είναι:

Σταμάτα να κάνεις όσα έκανες μέχρι σήμερα και κάνε όσα δεν έχεις κάνει ποτέ.

Υπάρχει ένα ρητό που λέει: «Αν θες να κρατήσεις τα αποτελέσματά σου, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις». Εμείς όμως θέλουμε να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα.
Άρα, τι κάνουμε;

1. Αν δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, σταματάμε να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα.
2. Δεν ακολουθούμε τα στερεότυπα.
3. Δεν ακολουθούμε το πλήθος.
4. Ακολουθούμε τη συντομότερη διαδρομή προς τον στόχο και δεν κάνουμε κύκλους.
5. Σταματάμε να χρησιμοποιούμε τις λάθος συνταγές που χρησιμοποιούσαμε μέχρι χθες.

Τα παραπάνω είναι μια συμβουλή κόντρα στα κλισέ και τα στερεότυπα των συμβουλών. Είναι μια αντισυμβουλή.

Μια αντισυμβουλή που εγώ προσωπικά έχω ακολουθήσει για να δημιουργήσω την επιχείρησή μου και να αυξήσω την απόσταση από την ανασφάλεια.

Αυτή ακριβώς την αντισυμβουλή περιγράφω με λεπτομέρειες στο ΑΦΘΟΝΙΑ που σπάει τους κώδικες και ανοίγει ένα συντομότερο μονοπάτι προς την απόκτηση περισσότερων χρημάτων και την καλυτέρευση της ζωής μας.

Όσοι δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι και απαραίτητο και εφικτό είναι όσοι έχουν μεγαλώσει με λάθος νοοτροπία και δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει. Είναι όσοι σπαταλούν ατελείωτες ώρες στην τηλεόραση, σε video games, σε ανούσιες παρέες και σε μηδαμινές εγωιστικές «νίκες». Είναι όσοι δεν κατανοούν τι πραγματικά είναι σημαντικό για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και πιστεύουν ότι με το να πλένουν, να σιδερώνουν και να μαγειρεύουν ακολουθώντας τις συμβουλές των τηλε-σεφ χτίζουν μια ευτυχισμένη οικογένεια. (Ελλάδα, πραγματικά έχεις ταλέντο… στην κωμωδία!)

Δεν θέλω να κάνω άλλο copy paste συνταγές μαγειρικής. Δεν θέλω να γίνω διάσημος τραγουδιστής. Δεν θέλω να γίνω με το ζόρι πρωταθλητής.

Θέλω να μάθω από όσους τα έχουν πραγματικά καταφέρει. Θέλω μια άνετη ζωή χωρίς περιορισμούς. Θέλω να πάψω να κυνηγάω λογαριασμούς.

Το ΑΦΘΟΝΙΑ είναι ένα βιβλίο βγαλμένο μέσα από την εμπειρία μου και απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία ή επιχειρηματία, σε κάθε άντρα ή γυναίκα που θέλει να προσελκύει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά χρήματα και να απελευθερωθεί από τον ρόλο του «νοικοκύρη» και της «νοικοκυράς» για τον οποίο το σύστημα τον προορίζει.

Και επειδή είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από όσους το διαβάζουν αυτό διαφωνούν – μπορεί ακόμα και να αισθάνονται ότι θίγονται – ένα έχω να σας πω: είναι δικαίωμά σας να πιστεύετε και να κάνετε ό,τι θέλετε. Να ξέρετε όμως ότι όσα πιστεύετε δεν επηρεάζουν τη δική μου ζωή, επηρεάζουν τη ζωή των αγαπημένων σας.

Εγώ αυτό το βιβλίο το έγραψα με αγάπη για να βοηθήσω. Είναι ένα βιβλίο που προκαλεί το μυαλό μας και σπάει τα στερεότυπα που μας έμαθε η οικογένεια, το σχολείο και το περιβάλλον. Το κακό με πολλούς είναι ότι όσο περισσότερο παραβιάζεται η στερεότυπη λειτουργία του εγκεφάλου τους τόσο περισσότερο υιοθετούν αμυντική στάση και τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στην ιδέα των χρημάτων.

Ευτυχώς για μένα, η άποψή τους για το χρήμα και το ΑΦΘΟΝΙΑ δεν μπορεί να αλλάξει τη δική μου ζωή. Αλλάζει όμως τις ζωές των αγαπημένων τους και των ανθρώπων γύρω τους.

Και το πρόβλημα δεν είναι να αλλάζουμε – αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος. Το πρόβλημα είναι προς τα πού αλλάζουμε: προς την ΑΦΘΟΝΙΑ ή προς τη μιζέρια;

Μη βιαστείτε να με αποκαλέσετε Guru, δεν είμαι και ούτε θέλω να είμαι. Απλά το ΑΦΘΟΝΙΑ είναι το βιβλίο που θα ήθελα να έχω όταν ξεκινούσα – στα 20, στα 25 – και δεν είχα. Είναι ένα βιβλίο με πρωτοποριακές ιδέες που δεν τις βρίσκεις πουθενά αλλού, ούτε στο YouTube ούτε σε κανένα σεμινάριο του συρμού.

(Αν αυτό το βιβλίο δεν σας βρήκε σε νεαρή ηλικία, μην ανησυχείτε. Το ΑΦΘΟΝΙΑ δεν νοιάζεται για την ηλικία σας. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες γιατί η αλλαγή προς το καλύτερο δεν έχει ηλικία.)

Όπως είπαμε και στην αρχή, το σύστημα παράγει εργάτες.

Αν δεν θέλετε να είστε απλά «another brick in the wall» προλαβαίνετε να βγείτε από τη μηχανή του κιμά.

Με εκτίμηση,
Μάνος

Κεφάλαια βιβλίου

1. Τα όνειρα
2. Η Στερεότυπη φιλοδοξία
3. Η Χρυσή Εξίσωση
4. Ταµειακές ροές
5. Ποιος έχει τα λεφτά µου;
6. Ποιον ακούς;
7. Κουµπαράς VS επενδύσεις
8. Το χρήµα υπάρχει παντού
9. Εικονική πραγµατικότητα
10. Τυποποίηση

SOS

Σύντροφος
Παιδιά
Συνέταιρος
Ανταγωνισµός
Λάθος Επενδύσεις – Εξοπλισµός
Στα πέριξ του λογιστηρίου γίνονται τροµακτικά λάθη
∆άνεια
Social Media
Το Τρίγωνο – Η Ιδέα
Roller Coaster
Άντρας VS Γυναίκα