Τεστ: Ποιάς κατηγορίας επαγγελματίες είμαστε;

Υπό την επήρεια της μετριότητας!
Σκεφτείτε λίγο περισσότερο τη λέξη «μέτριος». Ας Προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον εαυτό μας εκεί και ας παρατηρήσουμε μήπως τυχόν υπάρχει κάτι που μας κρατάει πίσω.
Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν κρυφά και γρήγορα μονοπάτια που οδηγούν στην επιτυχία. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε σε αυτό που κάνουμε, τόσες περισσότερες ευκαιρίες δημιουργούμε.
Ένα από τα πιο σπουδαία συστατικά της επιτυχίας είναι οι πειθαρχημένες, συνεπείς και επίμονες ενέργειες. Ακόμη και άνθρωποι που διαθέτουν τεράστιο ταλέντο δεν πρέπει να επαναπαυθούν σε αυτό. Χρειάζεται απίστευτη πειθαρχία και επιμονή για να φτάσουν στην κορυφή. Και αυτό έχει εφαρμογή σε κάθε τομέα της ζωής μας: την οικογένειά μας, την επιχείρησή μας, εμάς τους ίδιους.
Το πιο σημαντικό ωστόσο από όλα, είναι να μπορείτε να καταλαβαίνετε και να υπολογίζετε πόση ενέργεια και επιμονή πρέπει να καταναλώνετε σε κάθε επένδυση που κάνετε. Αυτό, συνήθως, είναι πιο σημαντικό κι από την ίδια την ιδέα ή το επιχειρηματικό πλάνο.
Για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμείτε ένα μικρό περιορισμένο αριθμό κλεισιμάτων με υψηλή τιμή πολλών χιλιάδων ευρώ το καθένα, όμως είστε σίγουροι πως έχετε συνυπολογίσει ποιες και πόσες επιμέρους ενέργειες χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να τα φέρετε εις πέρας; Αποδίδουν αντίστοιχα με την ενέργεια που ξοδεύετε;
Με λίγα λόγια: Από μόνο του, η τενχνογνωσία και το ταλέντο στην φύση της δουλειάς δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτό που επιθυμούμε; Το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι περνάνε τα χρόνια, κουραζόμαστε και πάντα μπορεί να βρεθεί κάποιος νεότερος που θα έχει μια καλύτερη ιδέα και θα καταφέρει να μας ξεπεράσει – αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο εύκολα αλλάζει η φύση της κάθε δουλειάς στο πέρασμα των δεκαετιών.
Για να σας κάνω τα πράγματα πιο απλά, θα σας πω ότι υπάρχουν 4 κατηγορίες επαγγελματιών:
1. Δεν κάνω τίποτα – Ο «Αδρανής»!
2. Εγκαταλείπω – Ο «Προδότης»!
3. Κάνω τα απαραίτητα – Ο «Κανονικός»!
4. Κάνω υπερβολικά πολλές ενέργειες – Ο «Μοναδικός»!
Σε ποια κατηγορία από τις 4 θεωρείτε ότι πρέπει να ανήκετε;
Στην κατηγορία του «Αδρανούς» ανήκουν όσοι έχουν επαναπαυθεί στα εισοδήματά τους και δεν επιθυμούν τίποτα περισσότερο. Δεν κάνουν καμία απολύτως ενέργεια που θα μπορούσε να τους πάει ένα βήμα πιο μπροστά.
«Προδότες» είναι αυτοί που, ως ένα σημείο, έκαναν πολλά στην καριέρα τους, προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Δυστυχώς όμως, ο ανταγωνισμός και οι χαμηλοί τους στόχοι, τους οδήγησαν σε αδράνεια. Πιθανόν να είναι άνθρωποι που έχουν κάνει αρκετά λάθη στην επαγγελματική τους ζωή, οπότε και αντιμετωπίζουν τα πάντα με φόβο. Φόβο πως και η επόμενη ενέργειά τους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Και δεν αντέχουν άλλες αποτυχίες.
Οι «Κανονικοί» είναι, επί της ουσίας, οι μέτριοι. Είναι χιλιάδες επαγγελματίες ανάμεσα μας που ενώ έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και δικαιώματα επιτυχίας με όλους τους υπόλοιπους, ενεργούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο – και όσο είναι απαραίτητο.
Όλοι έχουμε περάσει από αυτή την κατηγορία – με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Και, δυστυχώς, υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων γύρω μας που πιθανόν να ανήκουν ακόμη σε αυτήν.
Γιατί η μέτρια κοινωνία στην οποία ζούμε, κάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Και οι περισσότερες από τις ενέργειές της, ουσιαστικά δεν βοηθούν σε κανένα σημείο της ζωής μας.
Για παράδειγμα:
Πολλές φορές σπαταλάμε υπερβολικά πολλή ώρα σε ραντεβού προσπαθώντας να πείσουμε το πελάτη ότι είμαστε φίλοι και θα κάνουμε τη δουλειά να μοιάζει με φιλική συναναστροφή. Πού ακριβώς βοηθάει την οικογένειά μας αυτή η επέκταση της σχέσης; Στο βιβλίο, «22 Κανόνες για να Κλείσεις Έναν Πελάτη», θα βρείτε όλα τα μυστικά που θα σας οδηγήσουν σε επιτυχημένα ραντεβού μειώνοντας τον χρόνο διάρκειάς τους.
Το πρόβλημα με τη μετριότητα είναι πως οτιδήποτε κάνουμε με μέτρια προσοχή ή ενδιαφέρον, οτιδήποτε στο οποίο δεν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά τα απαραίτητα, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Άρα, η μετριότητα είναι ρίσκο!
Και φτάνουμε στην τέταρτη κατηγορία. Αυτή των «Μοναδικών». Είναι αυτοί που καταναλώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά. Δημιουργώντας και πολλά προβλήματα, η αλήθεια είναι. Όμως, είναι επίσης αλήθεια πως όσο αποφεύγετε να δημιουργείτε προβλήματα στην επιχείρησή σας – προβλήματα στα οποία είστε σε θέση να δώσετε λύση – σίγουρα ανήκετε σε κάποια από τις άλλες 3 κατηγορίες.
Να θυμάστε πως αυτός που δεν κάνει λάθη, είναι συνήθως αυτός που δεν κάνει τίποτα!